NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO Dışişleri Bakanları toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, Rusya’nın uluslararası alanda verdiği taahhütleri yerine getirmediğini belirtti.
Rusya’nın verdiği taahhütlere uymadığını belirten Rasmussen, “Bunu söylediğim için üzgünüm fakat Rusya’nın verdiği uluslararası taahhütleri yerine getirdiği yönünde bir gelişme görmedik. Bu yüzden Rusya ile olan ilişkilerimizi bugün gözden geçireceğiz ve gelecekte ne yapacağımıza karar vereceğiz” dedi. Ukrayna’ya Rusya ile yaşanan kriz karşısında destek vereceklerini de dile getiren Rasmussen uzun vadeli destek önlemlerinin alınacağı bir yardım paketinin kabul edileceğini ifade etti.
Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan durumu “güvenliğimiz için kritik bir zaman” olarak adlandıran Rasmussen, “Avrupa’nın doğusundan, Kuzey Afrika’dan ve Ortadoğu’dan eski ve yeni tehditlerle karşı karşıya kaldığımızda ortaklıklara ye yatırımlara hazırlıklı olmalıyız” şeklinde konuştu.
Ukrayna’nın yeni lideri Poroşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz haftalarda iki ülke arasında ateşkes yapılması için bir araya gelmişti. İkili bölgede barışçıl yollarla çözümün dışında alternatifin olmadığı konusunda anlaşmaya varmıştı. NATO Genel Sekreteri Rasmussen ise daha önce yaptığı açıklamalarda Rusya’dan Ukrayna’nın doğusunda bulunan ayrılıkçılara silah desteği vermemesi konusunda uyarıda bulunmuştu. Öte yandan Rusya’da ise bugün Putin’in talebi doğrultusunda Ukrayna’ya asker gönderme yetkisi iptal edildi. Alınan karar sonrası Rusya ordusunun Ukrayna’ya asker göndermeyeceği açıklandı.
(İHA)