Ross Harper ve Ed Moyse, eski kot pantolonları ve spor ayakkabılarının içinde, tıpkı diğer 22 yaşındaki İngiliz öğrenciler gibi görünüyor. Tabii yüzlerindeki “Yüzümü satın al“ ve “Satılık“ yazıları dışında.

Londra’nın en ünlü alışveriş caddelerinin yer aldığı Oxford Circus’un tam ortasında duran Cambridge Üniversitesi mezunu iki genç, yüzlerindeki yazıyla gelip geçenlerin ilgisini çekiyor. Bir İspanyol turist grubunda bulunan bir genç, “Ne kadar“ diye bağırıyor. Eski bir nörobilim öğrencisi olan Harper, iki yüzü bir günlük kiralama bedelinin 100 pound (120 euro) olduğunu söylüyor. Turistler, el kol hareketiyle “100 pound mu?“ diyerek şaşkınlıklarını gözler önüne seriyor.
Caddede şu anda gerçek bir müşteri bulunmuyor ancak normalde, insan yüzünü reklam tabelası olarak kullanmak isteyenler kuyruk oluşturuyor. Harper ve Moyse, ekim ayında, öğrencilik döneminden kalan borçlarını ödemek için “Yüzümü satın al“ çalışmasına başladıklarından bu yana 30 bin pound kazanmış.

Harper ve Moyse, biraz da çaresizlikten başvurdukları bu yöntemi şimdi profesyonel hale getirip uluslararası piyasaya açılmak istiyor. Bunu da mayıs ayında, kendi internet sayfalarından reklam verenlerin sayfalarına yönlendirmeler yaparak başlamayı planlıyorlar.

Harper, “Hong Kong, Kanada, Avustralya, ABD ve tüm Avrupa genelinden ilgi gördüklerini” kaydediyor.

Gençler arasındaki işsizliğin yüzde 22 civarında olduğu ve Cambridge gibi prestijli üniversitelerden mezun olanların bile iş bulmakta güçlük çektiği İngiltere’de, bu olağandışı bir başarı hikâyesi olarak göze çarpıyor.

Mezun olduktan sonra ne yapacakları konusunda çok kafa yorduklarını kaydeden ekonomi mezunu Moyse, “İş piyasasının şu anda çok zorlu olduğunu düşündük. Bir yıllığına neden kendi yaratıcı projemizi denemiyoruz dedik” şeklinde konuşuyor.

Eğitimlerini karşılamak için devletten 25 bin pound burs alan iki öğrenci, “Yüzümü satın al” adlı projeyi uzun uğraşlar ve fikir alışverişleri sonucu yaratmış.

Borç batağındaki öğrenciler 50 bin pound borçları olduğunu söyleyen Moyse, “Bir işletme için binlerce pound daha harcamak istemedik” diyor. Bu iş içinse sadece boyalara 100 pound harcamışlar.

Başlangıçta yüzlerini 1 pounda kiralayan iki öğrenci şimdi günde 400 pounda kadar kira parası alıyorlar.

İki gencin başarı hikâyesinin, borç batağı içerisindeki pek çok İngiliz ve diğer ülkelerdeki öğrenciler için bir örnek teşkil edebileceği belirtiliyor. Örneğin, 2012 yılında İngiltere’de üniversiteye başlayan bir öğrenci, 59 bin 100 pound borçla mezun olacak.