Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir kez de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Dünya 5’ten büyüktür” dedi. Erdoğan’ın bu sözleri Genel Kuruldan alkış aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin New York kentinde 71. BM Genel Kurulu genel görüşmelerine katıldı. Genel Kurula da hitap eden Erdoğan, Fırat Kalkanı Harekatı’na değindi. Suriye’nin toprak bütünlüğüne en fazla önem veren ülkenin Türkiye olduğunu belirten Erdoğan, “Suriye’nin topraklarında gözümüz yoktur” dedi. Ilımlı muhaliflerle birlikte terör örgütü DEAŞ’a müdahale ettiklerini ifade eden Erdoğan, bölgenin barış koridoru haline geldiğini, Cerablus halkının huzur içinde evlerine dönmeye başladığını kaydetti. Türkiye’nin Suriye ile 911 kilometre sınırı olduğunu anlatan Erdoğan, güvenli bölge oluşturma çağrısını yineleyerek, “Güvenli alan haline getirdiğimiz yerlerin uçuşa yasak bölge ilan edilmesi için birlikte çalışmalıyız” diye konuştu.
Suriye’deki rejimin BM konvoyuna dahi saldırdığını acil insani yardımların Halep halkına ulaşmasına izin vermediğini kaydeden Erdoğan, “Rejimin insanları açlığa mahkum ederek ’ya teslim ol, ya öl’ politikasına daha ne kadar müsamaha gösterilecek?” diye sordu. Irak’taki etnik ve mezhebi çeşitliliği koruyacak bir siyasi durum oluşturulamayacağının anlaşıldığını söyleyen Erdoğan, bölgede 1 milyondan fazla insanın sığınmacı durumuna düşeceği bir insani krizin çıkabileceği uyarısında bulundu.

FİLİSTİN-İSRAİL SORUNU
İsrail’in Harem-i Şerifin kutsiyetine saygı göstermesi ve ihlallerine bir an önce son vermesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesiyle Filistinlilere yardımların ulaşmaya başladığını, Gazze’de yaşanan sıkıntıların giderilmesi için çabaladıklarını anlattı.

"DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR SÖZÜ” ALKIŞ ALDI
Bir kez daha “Dünya 5’ten büyüktür” diye haykıran Erdoğan, bu sözleriyle Genel Kuruldan alkış aldı. Cumhurbaşkanı, BM’nin reforme edilmesi gerektiğini ifade ederek, “BM Güvenlik Konseyi reforme edilmedikçe çabaların hedefine ulaşamayacağı açıktır. Dünya beşten büyüktür. Dünyayı 5 ülkenin iki dudağı arasına mahkum edemezsiniz” dedi. Tüm dünyanın temsil edilmediği güvenlik konseyinin adalet getiremeyeceğini vurgulayan Erdoğan, “20 ülke mi BM Güvenlik Konseyi’nde olacak, bunlar daimi olsun. Hepsi de dünyayı temsil etmek üzere tüm dünya ülkeleri burada yerini alsın. Adalet ancak böyle tesis edilir" teklifinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini, “71. Genel Kurul’un yaşanan acıları dindirmek ve dünyamızı değiştirmek için bir başlangıç olmasını diliyorum. BM üyesi tüm ülke ve halkları, ülkemin en kalbi duyguları ile selamlıyorum, kalın sağlıcakla” diyerek bitirdi.
(İHA)