Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile görüşen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Yunanistan, İsrail, Mısır ve Güney Kıbrıs ortak tatbikatına ilişkin "Bu durum hoş değil” dedi. Eroğlu, Yunanistan’ın yeni seçilen Savunma Bakanı’nın göreve gelir gelmez bu tatbikatı ön plana çıkarmasında bir art niyet olduğunu düşündüğünü söyledi
Başbakan Yardımcısı Arınç, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla görüştü. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ziyaretin ardından yaptığı açıklamada ziyaretten hemen önce yeni Ercan Havalimanı’nda temel atma törenine katıldığını kaydetti. Arınç açıklamasında, hükümet yetkililerinin KKTC’ye yaptığı önceki ziyaretlerin de bu çerçevede olduğunu vurguladı. Türkiye’den gelen teknik heyetin, yaklaşık dört gündür programların uygulanması konusunda bir gözden geçirme çalışması yaptığını söyleyen Arınç, KKTC hükümeti ile birlikte yapılan sözleşme gereğince mali yardım ve diğer konularda desteklerini sürdürdüklerini belirtti. Çalışmaların tamamlandığını, bugün Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile birlikte bu çalışmanın kapanışını yapacaklarını belirten Arınç, iki gün boyunca çeşitli toplantılara ve açılışlara katılacağını söyledi. Arınç, “Biz Kuzey Kıbrıs’ı çok önemsiyoruz. Ekonomik, sosyal ve siyasi açıdan güçlenmesi için bütün desteğimizi veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz” dedi.

“KUZEY KIBRIS TARAFI BARIŞ İÇİN BÜYÜK BİR KARARLILIK GÖSTERDİ”
Kapsamlı bir barışa ulaşabilmek için Kuzey Kıbrıs tarafının büyük bir kararlılık gösterdiğini, masada kalmaya, çözüm sürecini sonuçlandırmaya önem verdiğini söyleyen Arınç, Rum kesimi için aynı şeyi söylemenin mümkün olmadığını belirtti. Arınç, “Bu kararlılığımız neticesinde de bu kapsamlı görüşmelerin güçlü bir şekilde devam etmesini, öncelikle başlamasını ve sonuca ulaşmayı arzu ederiz. Ama her şey bu sürecin tamamlanmasına bağlı değil. Biz onun öncesinde de Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik, toplumsal açıdan güçlenmesini, yatırımların artmasını, büyümesini, istihdam sorununun çözümlenmesini ve Türkiye’nin yapabileceği katkıları azami ölçüde yapmasını önemsiyoruz” diye konuştu. Arınç, KKTC’nin iki ana sektörü bulunduğunu, bunların turizm ve eğitim olduğunu söyleyen Arınç, turizm ve eğitim için ulaşımın çok önemli olduğunu kaydetti. Arınç ayrıca, “Sizlere olan sevgimizi, desteğimizi, güvenimizi sunmak için ziyarete geldim” diyen Arınç, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na teşekkür etti.

EROĞLU: “HUZUR VE GÜVEN İÇİNDEYİZ”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da Arınç ve heyetine “hoş geldiniz” diyerek teşekkür etti. Arınç’ın adaya gelmesi ve hükümetle istişare içinde olmasının çok önemli olduğunu söyleyen Eroğlu, sorunları paylaşmak, çare aramak ve temaslarını sürdürmekten büyük memnuniyet duyduklarını kaydetti. Eroğlu, “Etrafımızda ateş çemberi olduğu bir zamanda biz burada huzur ve güven içindeyiz. Akdeniz havzasının en sakin ve huzurlu ülkesi pozisyonundayız. Bunun için Anavatan Türkiye’ye çok teşekkür ediyoruz” dedi. Proje ve yatırımların hayata geçmeye başladığı safhada hareketliliğin de başladığını söyleyen Eroğlu, bununla birlikte istihdam sorununa azalma imkanı doğduğunu kaydetti. Üniversiteli işsiz sorununun, ülkenin önemli sorunları arasında yer aldığına işaret eden Eroğlu, yeni yatırımlarla bu sorunun asgariye indirilebileceğini belirtti. Eroğlu, Anavatan Türkiye ile her zaman işbirliği içinde olmaktan onur duyduklarını vurguladı.

“TATBİKAT HOŞ DEĞİL”
Bir basın mensubunun sorusu üzerine Yunanistan, İsrail, Mısır ve Güney Kıbrıs ortak tatbikatını değerlendiren Eroğlu, “Bu durum hoş değil” dedi. Eroğlu, Yunanistan’ın yeni seçilen Savunma Bakanı’nın göreve gelir gelmez bu tatbikatı ön plana çıkarmasında bir art niyet olduğunu düşündüğünü söyledi. Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Rusya’ya üsler vermeyi planlandığını söyleyen Eroğlu, “Demek ki buraları karıştırmayı planlıyorlar. Çok şükür ki biz Türk Silahlı Kuvvetleri burada olduğu sürece herhangi bir kargaşa olmaz. Akdeniz’in sularını ne kadar az ısıtırsak bölge o kadar huzur içinde olur” dedi.
(İHA)