Geliri olmayan, olsa da evini geçindirmeye yetmeyen, yardıma muhtaç bulunan vatandaşlarımıza durumlarını düzeltene kadar destek sağlamak amacıyla devletimiz tarafından 2019 Yılı Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına başvuru sağlayarak nakit para yardımlarının yanında diğer hangi yardımlardan destek alabilirler yazımızda net olarak bulabileceklerdir. 

2019 Sosyal Yardımlaşma Para Yardımı Nasıl Alınır? Sorusu ile baktığımız zaman 2019'da sosyal güvenlik ve çalışma hayatında, Devletimiz tarafından doğum yapan anneden üniversiteli gençlere, zora giren patrondan evlenen çiftlere kadar tüm kesimlere doğrudan yansıyacak bir paket hazırlanmış durumda! Sosyal bir devlet olmanın gerektirdikleri arasında hiçbir geliri olmayan vatandaşlarımıza açık iş imkanları sunulacaktır. 2019 Sosyal Yardımlaşma birimlerinden faydalanmayan vatandaşlarımıza açık iş imkanları her geçen gün artırılmaktadır. 

2019 Sosyal Yardımlaşma Vakıfları ve İŞKUR’un ortak çalışmasından doğan proje ile artık sahada görev yapmaktadır. Sosyal Yardım alan vatandaşlarımıza yönelik olarak başlattıkları çalışmalar doğrultusunda, yardım alan vatandaşlarımıza mesleki eğitim programları ile eğitime tabi tutulacaklardır. Mesleki eğitim programları kapsamında işe giren vatandaşlarımızın SGK primini devlet tarafından karşılanacaktır. 

2019 Sosyal Yardımlaşma Biriminin Yapmış Olduğu Yardımlar

2019 Sosyal Yardımlaşma Biriminin Yapmış Olduğu Yardımlar ile amaç kimsenin mağdur olmamsıdır. Bu kapsam altında ihtiyaç sahibi bireylere birçok açıdan mağduriyetlerini gidermek adına birçok açıdan destek sağlanmaktadır. 2019 Sosyal yardımlaşma Biriminin düzenlemiş olduğu yardımlar ve yardımlar ile konu başlıkları aşağıdaki gibidir. Konu başlıkları ve konu başlıklarına göre yardımın içeriği nedir ve nasıl faydalanabilirsiniz? Her başlık altında tek tek bulabilirsiniz.

  • Gıda Yardımı

  • Barınma Yardımı

  • Sosyal Konut Projesi Yardımı

  • Yakacak Yardımları 

  • Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım

  • Muhtaç Asker Ailelerine Yapılan Yardımlar

  • Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı

  • Öksüz ve Yetim Yardımı

  • Doğum Yardımı

  • Elektrik Tüketim Desteği (ETD)

  • Eğitim Materyali Yardımı 

  • Şartlı Eğitim Yardımı

  • Öğle Yemeği Yardımı

  • Şartlı Sağlık Yardımı (Sağlık ve Gebelik) 

  • Kronik Hastalara Yönelik Yardım Programı

  • Çoklu Doğum Yardımı

  • Yabancılara Yönelik Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) Programı

  • Yaşlılık Aylığı

  • Engelli Aylığı

  • Engelli Yakını Aylığı (18 Yaşından küçük engelliler)

  • Evde Bakım Yardımı

  • Çeyiz Yardımı

  • Kira Yardımı

2019 Sosyal Yardımlaşma Biriminin Yapmış Olduğu Yardımlar 

 2019 Sosyal Yardımlaşma Biriminin Yapmış Olduğu Yardımlar, birçok yerde vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek ve destek amaçlı olarak yapılmaktadır. 2019 Sosyal Yardımlaşma Biriminin yapmış olduğu yardımlar sırası ile aşağıdaki gibidir. 

Gıda Yardımı: İhtiyaç sahibi ailelerin gıda ve giyim gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başta Ramazan ayı ve Kurban Bayramı olmak üzere ihtiyaç halinde yapılır. Gıda Yardımı için 18 yaş üstü aile bireyi başvuruda bulunabilir. Hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (609,67TL) az olan haneler.

Barınma Yardımı: Oturulamayacak derecede eski, bakımsız ve sağlıksız evlerde yaşayan muhtaç vatandaşlara evlerinin bakım-onarımı, betonarme ev yapım yardımı, prefabrik ev yapım yardımı ve ev eşyası alımı için ayni veya nakdi olarak yapılan yardımlardır. Barınma Yardımı için 18 yaş üstü bireyleri başvuru sağlayabilmektedir. Hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (609,67TL) az olan haneler. İhtiyaca göre 15, 20 ve 25.000TL’ye kadar destek verilir. Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

Sosyal Konut Projesi Yardımı: Sosyal güvencesi olmayan, fakir ve muhtaç durumda bulunan vatandaşlara T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi aracılığıyla ev yapımını kapsamaktadır. 18 yaş ve üstü bireyler başvuruda bulunabilmektedir. Hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (609,67TL) az olan haneler. Geri ödemeli olarak konut verilir. 

Yakacak Yardımları: İhtiyaç sahibi ailelere bedelsiz kömür yardımını içeren yakacak yardımlarıdır. 18 yaş ve üstü bireyler başvuruda bulunabilmektedir. Hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (609,67TL) az olan haneler, Asgari 500 kg olmak üzere mütevelli heyetinin takdiri ile belirlenir. Yılda bir kez kış dönemi öncesi yapılmaktadır. 

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım: Sosyal güvencesi olmayan, fakir ve muhtaç durumda bulunan resmi nikahlı eşini kaybetmiş kadınlara yapılan nakdi yardımlardır. Eşi vefat etmiş kadınlar tarafından başvuru yapılabilmektedir. Aylık 275TL olarak iki ayda bir olmak üzere PTT aracılığı ile ödenmektedir. 

Muhtaç Asker Ailelerine Yapılan Yardımlar: Yakını askerde olan, sosyal güvencesi olmayan, fakir ve muhtaç durumda bulunan vatandaşlarımızın desteklenmesi amacıyla yürütülür. Başvuruyu asker yakınları yapabilmektedir. Evli ise eşi, değil ise ailesi tarafından başvuru sağlanmaktadır. Ayda 275TL iki ayda bir olmak üzere PTT aracılığı ile ödeme yapılmaktadır. Asker maaş ödemesi askerlik süresince yapılmaktadır. 

Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı: Babası askerde olan 18 yaşından küçük muhtaç durumda olan çocuklar için yapılan nakdi yardımdır. Muhtaç asker ailelerine yönelik düzenli nakdi yardım programından asker eşi olarak başvuru sağlayabilirsiniz. Babası askerde olan 18 yaşından küçük çocuklar için ayda 100TL iki ayda bir ödeme yapılmaktadır.

Öksüz ve Yetim Yardımı: Annesi veya babası vefat etmiş 18 yaşından küçük muhtaç durumda olan çocuklar için yapılan nakdi yardımdır. Anne vefat etmiş ise  baba, baba vefat etmiş ise anne ya da her ikisi de vefat etmiş ise çocuğa bakan kişi başvuruda bulunabilmektedir. Annesi veya babası vefat etmiş 18 yaşından küçük çocuklar için aylık 100TL iki ayda bir olarak ödeme yapılmaktadır.

Doğum Yardımı: 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumları kapsamaktadır. Anne veya anne adına baba ya da kanuni temsilci başvuruda bulunabilmektedir. Doğum Yardımından Yurt içinde ve yurt dışında 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında canlı doğum gerçekleştiren Türk vatandaşları ve Mavi kart sahipleri faydalanabilmektedir. Doğum ödemesi bireysel bazda ve tek seferliktir.

Birinci çocuk için 300TL 
İkinci çocuk için 400TL
Üçüncü ve sonraki çocuklar için 600TL

Elektrik Tüketim Desteği (ETD): Düzenli sosyal yardımlardan faydalanan ihtiyaç sahibi haneleri kapsamaktadır. Herhangi bir kuruma başvuru yapılmasına gerek olmayıp, hak sahiplerini gösterir liste her ay Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından Bütünleşik Sosyal Yardımlar Bilgi (BSYB) Sistemi üzerinden hazırlanmaktadır. Hak sahibinin TC Kimlik Kartı ve elektrik faturası ile PTT şubesine gitmesi yeterlidir. 

3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ile 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında düzenli sosyal yardım almaya ilişkin verilmiş hak sahipliği kararı devam eden haneler faydalanmaktadır.

1-2 kişilik hanelere aylık 75 kWh,
 3 kişilik hanelere aylık 100 kWh, 
 4 kişilik hanelere aylık 125 kWh,
 5 ve daha fazla kişilik hanelere aylık 150 kWh karşılığı TL olarak PTT aracılığı ile nakit ödenmektedir.

Eğitim Materyali Yardımı: İhtiyaç sahibi ailelere yapılan eğitim materyali yardımlarıdır. 18 yaş üstü aile bireyi başvuru yapabilmektedir. İlk ve orta öğrenim çağında çocuğu bulunan ve hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (609,67TL) az olan aileler başvuru yapabilirler. Yapılacak olan yardım tutarı Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir. Hangi aralıklar ile ödeme yapılacağı Eğitim-öğretim dönemi içinde SYD Vakıfları tarafından belirlenir.

Şartlı Eğitim Yardımı: Sosyal güvencesi olmayan, fakir ve muhtaç durumda bulunan ailelere çocuklarını okula göndermeleri şartıyla yapılan yardımlardır. 18 yaş üstü aile bireyi başvuru yapabilmektedir. İlk ve orta öğrenim çağında çocuğu bulunan ailelere yapılmaktadır. Yardım eğitim dönemi boyunca 9 ay olarak ve iki ayda bir toplu olarak ödenmektedir. 

İlköğretim erkek öğrenci aylık 35TL, kız öğrenci aylık 40TL
Ortaöğretim erkek öğrenci aylık 50TL, kız öğrenci aylık 60TL

Öğle Yemeği Yardımı: MEB ile işbirliği içinde taşımalı eğitim uygulaması kapsamında, okulların bulunduğu merkezlere taşınan yoksul öğrencilere öğle yemeği verilmektedir. 18 yaş üstü aile bireyi başvuru sağlamaktadır. Taşımalı eğitimden faydalanan öğrenciler yararlanabilmektedir. Öğrencilerin öğle yemekleri karşılanır. Her iki eğitim öğrenim döneminde her gün karşılanır ((Program MEB'e kaynak transferi şeklinde yürütülmektedir. Başvuru alınmamaktadır).

Şartlı Sağlık Yardımı (Sağlık ve Gebelik): Sosyal güvencesi olmayan, fakir ve muhtaç durumda bulunan ailelere çocuklarını sağlık kontrolüne göndermeleri,  anne adaylarının ise hamilelik süresince sağlık kontrolüne gitmeleri ve doğumlarını hastanede yapmaları şartıyla yapılan yardımlardır. 18 yaş üstü aile bireyi başvuru yapabilmektedir. 

 0-5 yaş arası çocuklar
Hamileler faydalanabilmektedir. 

Doğumun hastanede yapılması halinde tek seferlik 75TL,
Gebelik döneminde anne için aylık 35TL, çocuk için aylık 35TL

Şartlı sağlık yardımı 12 ay boyunca yapılmaktadır. Ödemeler toplu olarak 2 ayda bir yapılır. 

Kronik Hastalara Yönelik Yardım Programı: Tüberküloz ve SSPE hastalığı nedeniyle psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan hastalar için geliştirilmiş düzenli nakdi yardım programıdır. Tüberküloz veya SSPE hastası olan kişi veya hastaya bakmakla yükümlü kişi başvuru yapabilir. Mütevelli Heyeti tarafından onaylanan ve Halk Sağlığı Yönetim Sisteminden hastalık bilgileri alınan kişiler alabilmektedir. Evrak talep edilmemektedir. Aylık 1384,59TL olarak ödenmektedir. 

Çoklu Doğum Yardımı: Çoklu doğum ile dünyaya gelen 0-2 yaş aralığında çocukların bulunduğu muhtaç hanelerin beslenme ve öz bakım ihtiyaçlarının desteklenmesine yöneliktir. Anne veya anne adına baba ya da kanuni temsilci başvuruda bulunmaktadır. Hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (609,67TL) az olan haneler yardımdan faydalanabilir. Aylık 150TL olarak ödenmektedir.  

Yabancılara Yönelik Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) Programı: Yabancılara yönelik ŞEY, AB tarafından finanse edilen ve BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Türk Kızılay, MEB ve ASPB arasında oluşturulan ortaklıkla uygulanan bir yardım programıdır. Başvurular SYDV' ler ve seçili il/ilçelerde kurulmuş olan Kızılay Hizmet Merkezleri aracılığıyla alınmaktadır. Geçici barınma merkezleri dışında ikamet eden, muhtaç, hanede sosyal güvence olmayan ve okulun açık olduğu dönemlerde 1 ayda 4 günden fazla (%80) devamsızlık yapmayan, MEB'de ve geçici eğitim merkezlerinde okuyan Suriyeliler ve diğer tüm yabancı çocuklar faydalanabilmektedir.

Kimlik Kartı (99 ile başlayan)

 1. ile 8. Sınıf öğrencileri için; kız öğrencilere 40TL, erkek öğrencilere 35TL; 

9. ile 12. sınıflar arası öğrenciler için; kız öğrencilere 60TL, erkek öğrencilere 50TL ödeme yapılmaktadır. Sömestr başlarında birer kere olmak üzere, çocuk başı 100’er TL ekstra ödeme yapılması planlanmaktadır. 9 ay boyunca 2 ayda bir toplu olarak ödeme yapılmaktadır. 

Yaşlılık Aylığı: Sosyal güvencesi olmayan ve kendisi ile eşinin ortalama geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (609,67TL) az olan kişilere yapılır. 18 yaş üstü aile bireyi başvuru gerçekleştirebilir. 65 yaş üstü vatandaşlar faydalanabilmektedir. Aylık olarak 637,79TL ödeme yapılmaktadır. 

Engelli Aylığı: Sosyal güvencesi olmayan ve hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (609,67TL) az olan kişilere yapılır. 18 yaş üstü aile bireyi başvuru yapabilmektedir. %40 ve üstü engelli raporu olan vatandaşlar yardım alabilmektedir. Yardım ödemeleri aylık olarak engelli birey adına yapılmaktadır. 

%40-%69 için 509,13TL 
%70 ve üzeri için 763,69TL

Engelli Yakını Aylığı (18 Yaşından küçük engelliler): Sosyal güvencesi olmayan ve hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (609,67TL) az olan kişilere yapılır. %40 ve üzerin engelli raporu olan vatandaşların, 18 yaş üstü aile bireyi başvuru yapabilir. Engelli yakınları adına aylık olarak 509,13TL ödeme yapılır. 

Evde Bakım Yardımı: Hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünden (1.219,34TL) az olan ve başkasının yardımı olmadan günlük hayati aktivitelerini yerine getiremeyen kişilere yapılır. Engelli, ailesi veya yasal temsilcisi başvuruda bulunabilmektedir. Ağır engelli olduğuna dair sağlık kurulu raporu bulunan ve muhtaçlık kriterlerini sağlayanlar aylık olarak 1384,59TL ödeme yapılmaktadır. 

Çeyiz Yardımı: Babasını kaybetmiş ve yetim maaşı alan kız çocukları için de çeyiz yardımı uygulaması devam ediyor. Bu kız çocukları evlendiklerinde alacakları 2 yıllık maaşı yani 24 adet aylığı peşin olarak çeyiz parası şeklinde alabiliyor. Babalarından yetim maaşı alan kız çocukları evlendikleri takdirde bu yardımdan yararlanabiliyor. Burada kadının yaşına bakılmıyor. Evlenmesi ve evlendiği sırada maaşın ödeniyor olması yeterli oluyor. Ödemeler evlilik gerçekleştikten sonra yapılıyor. Bu yüzden nikah olmadan başvuru yapılamıyor. Bu paranın miktarı yetim kızın aldığı maaş ile belirleniyor. Çeyiz yardımı 24 maaşın toplamından oluşuyor. Ek ödemeler varsa bunlar hariç tutuluyor.

Kira Yardımı: Dar gelirli vatandaşa kira yardımı olarak, maddi durumu olmayan, Sosyal güvencesi olmayan ve hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (609,67TL) az olan kişilere yapılan yardımdır. Kira yardımından faydalanmak için bağlı bulunduğunuz kaymakamlıklara ya da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı müdürlüklere başvuru yapabilirsiniz. Başvuru sırasında istenen belgeler aşağıdaki gibidir. 

  • Kimlik Belgesi ve Fotokopisi

  • İkametgah belgesi 

  • Geliri Olmadığını Belirten Gelir Testi

  • Kira Yardımı Başvurusu için Dilekçe

https://www.sosyalyardimlasma.net/sosyal-yardimlasma-para-yardimi