ABD Başkanı Barack Obama, terör örgütü DAEŞ’in zayıfladığını ama tehdit olmaya devam ettiğini söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama, Savunma Bakanlığı Pentagon’da gerçekleştirdiği toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Irak ve Suriye’de terör örgütü DAEŞ’e karşı kazanım elde edildiğini ifade eden Obama, örgütün tehdit olmaya devam ettiğini sözlerine ekledi. DAEŞ’in toprak kaybettiğine dikkat çeken Başkan Obama, örgütün saldırılarını farklı ülkelerde gerçekleştirmelerine dair işaretlerin bulunduğunu söyledi. “Yalnız bir aktörün ya da küçük bir hücrenin insanları öldürme olasılığı gerçek” diyen Barack Obama, örgütün ABD’deki şebekelerinin de aktive edilebileceğini söyledi. “DAEŞ yenilmez değil” diyen Obama, “Aslında, kaçınılmaz olarak yenilecekler” ifadelerini kullandı. Terör örgütü DAEŞ’in Suriye’de Rakka, Irak’ta ise Musul kentlerini kaybedeceklerini tahmin ettiğini dile getiren Obama, DAEŞ’in bütün bir yıl boyunca Suriye ya da Irak’ta başarılı bir operasyon gerçekleştiremediğinin altını çizdi.

"BUNU BATI İLE İSLAM ARASINDA MEDENİYET ÇATIŞMASI OLARAK TANIMLAMAMALIYIZ"
Obama, korkuya boyun eğmemenin önemli olduğunu belirterek, “DAEŞ, ABD ya da NATO müttefiklerini yenilgiye uğratamaz” dedi. Ancak liderlerinin ayrım gözetmeden sivilleri öldürmek ya da ülkeye kimin girebileceği konusunda din sınavları yapmak gibi alacağı kötü kararlarla ABD’nin kendi kendini yenilgiye uğratabileceğini vurgulayan Obama, “Bu tür stratejiler istenmeyen sonuçlar verebilir. Çünkü nihayetinde bu mücadeleyi kazanmamız için, bunu Batı ile İslam arasında medeniyet çatışması olarak tanımlamamalıyız. Bu DAEŞ’in ekmeğine yağ sürer” dedi.
Obama, İran’da yapılan 400 milyon dolar nakit ödemenin ABD’li mahkumların serbest bırakılması için fidye olduğu ifadelerini reddetti.
(İHA)