Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD’nin New York kentindeki BM Genel Merkezi’nde düzenlenen Suriyeli mülteciler hakkındaki BM Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında konuşma yaptı. Davutoğlu, Suriye için acil eylem çağrısında bulunarak, “Suriye’de dökülen kana son vermek için gerekli kararlılık gösterilememiştir. Birleşmiş Milletler bu sınavdan kalamaz. BM Güvenlik Konseyi, buradaki insanlık dramına bir son veremeyecek.

Buradan sağlam bir karar tasarısı çıkmayacak. Burada temsil edilen tüm üyeler dışişleri bakanı düzeyinde değil. Suriye’de her şey gözümüzün önünde oluyor. Rejim halkına karşı uçaklar ve ağır silahlar kullanıyor. Artık daha fazla ne kadar seyredeceğiz. Faaliyete geçmezsek biz de suça ortak olacağız. Vicdanımız bu durumda hareketsiz kalarak rahat edecek mi? Suriye’de bir nesil yok ediliyor. Ne kadar oturup izlenecek?” ifadelerini kullandı.

BM ve Arap Birliği’nin eski Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan göreve başladığında 10 bin Suriyeli mültecinin bulunduğunu ve durmaksızın gelen mültecilerin masrafını Türkiye’nin tek başına karşılayamayacağını belirten Davutoğlu, “Mültecileri ağırlamanın bedeli 300 milyon doları aştı. BM, bölgedeki kampları ziyaret etmeli. Kaçan Suriyelilere uluslararası yardım için adım atılması gerek” dedi.

Bugünkü BM Güvenlik Konseyi toplantısına konseyin daimi üyelerinden sadece İngiltere ve Fransa katılırken ABD, Çin ve Rusya temsilci göndermedi.