Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Japonya, nadir metaller ihracatını sınırlama kararı alan Çin'i Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet etti.
Nadir metaller, cep telefonlarından plazma ekranlara bir çok ileri teknoloji ürününün üretiminde kullanılıyor. Bazı çevre dostu teknolojilerde bu tür metallere ihtiyaç duyuluyor.
Avrupa Komisyonu'nun ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht, DTÖ'ye uyuşmazlığın çözümü için yaptıkları başvuruyla ilgili olarak "Çin'in nadir metaller ve diğer ürünlere getirdiği sınırlamalar, uluslararası ticaret kurallarına aykırı ve kaldırılmalı" dedi.
Çin, nadir metaller iharacatına kota koymuştu.
Amerika, dünyanın en büyük nadir metal üreticisi Çin'in getirdiği bu sınırlamanın hammade fiyatlarını yükselttiğini savunuyor.
Çin'in ihracata sınırlama getirmesiyle bu metallerin iç piyasada fiyatının düşük kaldığı bunun da uluslararası pazarda haksız rekabete yol açtığı öne sürülüyor.

Üretimin yüzde 95'i Çin'de
Pekin bu iddiaları reddediyor, kotanın nadir metal madenciliğin çevreye zarar vermesini engellemek için getirildiğini savunuyor.
Nadir metaller 17 elementten oluşan bir metal grubu.
Dünyada nadir metal üretiminin yüzde 95'inden fazlasını Çin yapıyor.
1990'lı yıllara kadar bu alanda lider olan ABD'nin ise geçen sene hiç üretim yapmadığı belirtiliyor.

BBCTÜRKÇE