Birleşmiş Milletler (BM), dünyanın 1945'ten beri yaşanan en büyük insani krizle karşı karşıya olduğunu açıklayarak, büyük bir yıkımın önüne geçilmesi için çağrıda bulundu.
 
BBC'nin haberine göre BM İnsani Yardım Koordinatörü Stephen O'Brien, Yemen, Somali, Güney Sudan ve Nijerya'da 20 milyondan fazla kişinin açlık ve kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.
 
UNICEF de bu yıl 1.4 milyon çocuğun açlıktan ölebileceği konusunda uyarmıştı.
 
O'Brien, felaketin önüne geçmek için Temmuz ayına kadar 4.4 milyar dolara ihtiyaç olunduğunu bildirdi.
 
BMGK'da konuşan O'Brien, "Tarihin kritik bir noktasındayız. Daha senenin başında, BM'nin kuruluşundan beri en büyük insani krizle karşı karşıyayız. Şuan, 4 ülkede 20 milyondan fazla insan açlık ve kıtlıkla yüzleşiyor. Ortak ve koordineli bir küresel çaba olmadığı sürece, insanlar öylece açlıktan ölecek. Birçoğu acı çekecek ve hastalıktan hayatını kaybedecek." dedi.
 
YEMEN'DE HER 10 DAKİKADA BİR ÇOCUK ÖLÜYOR
 
Şoke edici fotoğrafların aktarıldığı Yemen'de, her 10 dakikada bir çocuğun, önüne geçilebilecek bir hastalıktan öldüğü sanılıyor.
 
Aynı zamanda 5 yaş altındaki yarım milyon çocuk ise akut beslenme yetersizliği çekiyor.
 
GÜNEY SUDAN'DA 100 BİN KİŞİ AÇLIK ÇEKİYOR
 
BM, Güney Sudan'da 100 bin kişinin açlıkla karşı karşıya olduğunu, bir milyon kişinin ise kıtlığın eşiğinde olduğunu bildirdi.
 
Ülkenin yüzde 40'ına denk gelen 4.9 milyon kişinin ise acil gıda ve tarım desteğine ihtiyacı olduğu belirtildi.
 
KITADAKİ EN BÜYÜK KRİZ
 
Nijerya'nın kuzey doğusunda ise 'kıtadaki en büyük kriz'in yaşandığı ifade edilldi.
 
Boko Haram'ın bölgede 15 bin kişiyi öldürdüğü ve 2 milyondan fazla kişiyi evinden ettiği kaydedildi. Fakat örgütün geri çekilmesiyle, binlerce insanın kıtlık koşulları altında yaşadığı ve acil yardıma ihtiyacı olduğu ortaya çıktı.
 
48 SAATTE 110 KİŞİ ÖLDÜ
 
Habere göre Somali'de 6 yıl önce kıtlık ilan edildiğinde, yaklaşık 260 bin kişi hayatını kaybetmişti.
 
Mart ayı başında 48 saat içinde yalnızca tek bir bölgede 110 kişinin öldüğüne dair bilgilerin geldiği bildirildi.
 
İnsani yardım grupları bunun yalnızca bir başlangıç olabileceğini belirtirken, El Nino'dan kaynaklanan hava koşullarının su eksikliğine sebep olduğu, çiftlik hayvanları ve mahsullere büyük darbe vurduğu kaydedildi.
 
6.2 milyon kişinin acil yardıma ihtiyacı olduğu Somali'de, Eş Şebab militanlarının saldırılarının ise durumu daha kötüleştirdiği dile getirildi.