Assange davasında yeni aşama... İngiltere'nin tutuklama tehditlerine rağmen, Ekvador Wikileaks'in kurucusu Assange'ın siyasi sığınma talebini kabul etti. İngiltere, kararın bir şey değiştirmeyeceğini açıklayarak, Londra'daki Ekvador elçiliğinde kalan Assange'ı almak için operasyon düzenleyebileceğinin sinyalini verdi.

Kararı Dışişleri Bakanı Açıkladı

Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, başkent Quito'da düzenlediği basın toplantısında, Assange'la ilgili krizi çözmek için bütün diplomatik yollara başvurduğunu anlattı.

Patino, Assan'ın siyasi bir linçle karşı karşıya olduğu kaygısı taşıdığını, Amerika Birleşik Devletleri, İsveç ve İngiltere nezdinde yaptıkları girişimlerin, bu korkunun gerçek olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

"Uluslararası hukuka saygılıyız" diyen Patino, Assange'ın İsveç'e, oradan da Amerika Birleşik Devletleri'ne iade edilmesi halinde, casusluk suçuyla yargılanmaktan korktuğunu, yaşamının tehlikede olduğunu düşündüğünü belirtti.

Yaptıkları girişimlerde, Assange'ın temel haklarına saygı gösterileceği yolunda garanti elde edemediklerini vurgulayan Patino, İngiltere'yi de kuvvet kullanma tehditi yüzünden eleştirdi.

Patino, uluslararası anlaşmaların, elçiliklerin o ülkelerin egemenlik alanına girdiğini kaydederek, İngiltere'nin Assange'ı almak için zorla büyükelçiliğe girme tehditinin kabul edilemez olduğunu anlattı.

İngiltere Kararlı

İngiliz polisi ise, Londra'da Ekvador ve Kolombiya elçiliklerinin bulunduğu binanın ilk katına girdi.

Polisle, polisi engellemeye çalışan Assange yanlıları arasında arbede yaşandı, 3 kişi gözaltına alındı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Ekvador'un kararına rağmen, Assange'ı İsveç'e iade etme yükümlülüklerini yerine getireceklerini açıkladı.

Bu açıklama, bir operasyon ihtimalini güçlendiriyor.

Operasyon düzenlenmese bile Assange'ın Ekvador elçiliğinden çıkmayı başarıp başaramayacağı bilinmiyor.