Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Musul’u işgal etmesinin ardından kenti terk etmeye başlayan Musullular, Erbil sınırında kurulan çadırlara yerleşti.
Musul’un İŞID’in eline geçmesinin ardından kenti terk etmeye başlayan Musulluların göçü devam ediyor. Peşmerge birlikleri tarafından oluşturulan arama noktalarına gelen Musullular, kayıt işlemlerinin ardından şehrin dışında kurulan çadırlara yerleştirildi. Vatandaşlar, Irak askerinin Musul’u IŞİD’e hiç direnmeden bırakıp kaçmakla suçladı. Irak askerinin terk ettiği şehirde IŞİD militanları ile karşı karşıya kalan binlerce Musullu, İŞID kontrolündeki şehirden kaçarak Erbil’e sığındı. Peşmerge birlikleri tarafından oluşturulan arama noktalarına gelen Musullular, Erbil sınırında uzun kuyrukların oluşturdu. Bazı vatandaşlar, ellerine aldıkları birkaç parça eşya ile evlerini terk ederken, bazılarının ise alabildiği kadar eşyayı kamyonetlere yükleyip getirdiği görüldü. Yoğunluktan ara ara içeri alımları durduran Peşmerge ile Musullular arasında ufak gerginlikler de yaşandı.
Birden fazla arama noktasından geçtikten sonra Erbil sınırına gelebilen Musullular, uzun süren kayıt işlemlerinin ardından şehrin dışında kurulan çadırlara yerleştirildi. Çadırlara yerleştirilen vatandaşlara, yatak, battaniye, giyim ve gıda yardımı yapıldı. Musullu küçük çocukların yardım çadırından aldıkları, malzemeleri alarak çadırlarına gitmesi yürek burktu. Musullu vatandaşlar ise Irak merkezi hükümet askerlerini eleştirerek, Irak ordusu tek bir direniş göstermeden şehri IŞİD’e teslim ettiler.
Irak ordusunun bölgede kendilerini yalnız bıraktığını belirten Musullular, “Hepsi kaçıp gitti. Küçük bir grup koca ordudan şehri aldı. Burada oynanan oyunların farkındayız. Evimizden olduk. Perişan durumdayız” dedi. Geride evlerini ve bütün eşyalarını bırakarak kaçtıklarını belirten vatandaşlar, IŞİD militanlarının halka yönelik herhangi bir kötü davranışta bulunmadığını da söyledi.
(İHA)