Filistinli siyasiler ve gözlemciler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail'in Gazze saldırıları hakkındaki açıklamalarından büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Filistinli siyasetçiler ve gözlemciler, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının kendilerine güç verdiğini, Türkiye'nin Filistin halkının haklarını koruyan bir siyaset yürüttüğünü belirtti.

Filistin Kurtuluş Halk Cephesi (FHKC) üyesi Kayed Ghoul, Erdoğan'ın sözlerinin, Filistin halkına yapılan zulme karşı bir refleks olduğunu belirterek, ''Erdoğan, Türkiye'nin Filistin halkına uygulanan zulüm karşısındaki samimi duygularını yansıtıyor'' dedi. Ghoul, Arap ülkelerini de Filistin meselesindeki sözlerini fiiliyata dökmeye çağırdı.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zühri, Erdoğan'ın açıklamalarını, ''Filistin'in duruşuna güç verdi'' diye yorumladı. Ebu Zühri, Erdoğan'ın sözlerinin, İsrail'e ve destekçilerine Gazze'nin yalnız olmadığının mesajı olduğunu belirterek, ''ABD ve Batılı ülkelerin İsrail yanlısı tutumu, Arap ve İslam ülkelerinin mazlum Filistin halkı yanındaki tutumu ile karşılık görecektir'' dedi.

Hamas yöneticisi Faysal Ebu Şehla, açıklamalarından dolayı teşekkür ettiği Erdoğan'dan, Filistin halkına maddi ve siyasi desteğini artırmasını istedi.

Gazze'deki El-Ezher Üniversitesi Siyasal Bilgiler Profesörü Naci Şerab, Erdoğan'ın açıklamalarının İsrail'in 2008'deki Gazze saldırısı karşısında Filistin halkına verdiği destekle başlayan, Mavi Marmara ile süren siyasetinin devamı olduğunu belirterek, Erdoğan'ın açıklamalarının Türkiye'nin Filistin'e verdiği desteği taçlandırdığını söyledi.

Şerab, Türkiye'nin tutumunun İsrail ile benzer bir siyaset belirlemesi ve Gazze ablukasının son bulması için İsrail'e baskıyı artırması konusunda Arap ülkelerine örnek olması gerektiğini ifade etti.

Şerab, Erdoğan'ın sözlerinin uluslararası ve bölgesel siyaseti özellikle de Arap ülkelerinin İsrail'e karşı izleyecekleri siyaseti büyük ölçüde etkilediğini söyledi.