AB zirvesinin ardından basına konuşan Cameron, "Esad rejimi kendi halkını katlediyor. Humus’un tarihi vatandaşlarının kanlarıyla yazıldı. Humus Ortaçağ barbarlığından bir sahneyi andırıyor" dedi.

Cameron, "Ruslar ve Çinlilere sesleniyorum: Suriye’de yaşanan acılara dikkatlice bakın ve ve bu cani rejime desteğinizi tekrar gözden geçirin" ifadesini kullandı.

Sırbistan’da savaş suçlularının yargı önüne çıkarılması örneğinde olduğu gibi Suriye’de de katliamların sorumlularına hesap sorulmasını güvence altına alacaklarını belirten Cameron, "Suriye’deki yöneticilere açık bir mesajım var: Bir tercih yaparak ya cani rejime sırtınızı dönecek ya da ellerinizdeki kanlarla yargı önüne çıkarılacaksınız" şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler, Suriye’de 12 aydır devam eden şiddet olaylarında 7 bin 500’den fazla sivilin katledildiğini tahmin ediyor.

Brüksel’de toplanan AB liderleri, Suriye’ye ilişkin kararlarında, "Suriye’deki mezalimin sorumlularının hesap vermesini güvence altına alma kararlılığının sürdüğü" vurgulanarak katliamları belgelemek isteyenlere yardım sözü verildi.

Beşşar Esad’a "barışçıl çözüme imkan vermek için çekil" çağrısı yapılan kararlarda Suriye’de demokrasiye geçiş sürecinin başlaması halinde AB’nin yeni ortaklık ve yardıma hazır olduğu vurgulanmıştı.

Zirve kararlarında, Suriyeli muhaliflere "birleşin" çağrısı yapılırken muhalefetin oluşturduğu Suriye Ulusal Geçiş Konseyi’nin AB tarafından tanındığı kayda geçirildi.

Zirve kararlarında AB dışişleri bakanlarına, halka şiddet politikasından vazgeçmeyen Suriye yönetimine yeni yaptırımlar hazırlamaları görevi verildi.

AB, Suriye’deki şiddet politikasına cevap olarak Devlet Başkanı Beşşar Esad ve yakınları dahil 100’den fazla sorumlunun malvarlıklarını dondurarak vize yasağı getirmişti.

Suriye’den petrol ithalatını Eylül ayında durduran AB, son olarak 27 Şubat’ta Suriye Merkez Bankası’nın AB’deki aktiflerini dondurma, Suriyeli kamu kuruluşları ve merkez bankasıyla altın, kıymetli maden ve elmas ticaretini durdurma ve Suriyeli havayolu şirketlerinin kargo uçuşlarını yasaklama kararı almıştı.