Uzun süreden sonra ilk kez, parlamento açılışında yaptığı konuşmayla halka da seslenen Esad, isyan başladığından beri geçen 15 ay içinde şiddet sarmalına giren ülkede sivil olsun asker olsun tüm "şehitleri" andığını belirtti, onların kanlarının "boş yere dökülmediğini" ifade etti.

Devlet televizyonundan naklen yayınlanan konuşmasında, 100'den fazla kişinin öldüğü Hule katliamını "korkunç bir suç" ve bunu yapanları da "canavar" olarak nitelendiren Esad, olayda Suriye yönetiminin rolü olmadığını belirtti.

"DIŞ KAYNAKLI BİR KOMPLOYLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

Hükümetine karşı, dış kaynaklı bir komplo düzenlendiğini söyleyen Esad, "politik bir problemle değil, bir yok etme projesiyle" yüzleştiklerini ifade etti.

Ellerinden gelen bütün siyasi çözümleri denediklerini söyleyen lider, "Dışarıdan yönetilen gerçek bir savaşla karşı karşıyayız" dedi.

Esad, Birleşmiş Milletler'i, Suriye'de akan kanı durdurmaya çağıran Arap liderler içinse, "Maskeler düştü, Suriye'deki olaylarda oynanan uluslararası rol ortada" diye konuştu.

Halk, Esad'ın konuşmasını televizyondan takip etti.
"SEÇİMLER, KATİLLERE VERİLEN EN GÜZEL YANIT"

Ülkede gelinen son durumu, "Biz reformları yapıyoruz ama terör giderek tırmanıyor" sözleriyle açıklayan Suriye lideri, terörün ayrım yapmaksızın herkesi vurduğunu belirtti ve yabancı ülkelerin müdahalesini uman muhaliflerle görüşmeyeceklerinin altını çizdi.

7 Mayıs'taki seçimlerden sonra yenilenen parlamentoda konuşan Esad, seçimlerin, "katillere ve onları finanse edenlere" en güzel yanıt olduğunu belirtti.

ERDOĞAN KONUŞMAYI YORUMLADI

Esad'ın bu son konuşmasıyla ilgili olarak, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ne zaman katliam olsa Suriye dış kaynakları suçlar" dedi.

Suriye'de yapılan seçimlere de değinen Erdoğan, "Bu bir seçim değil, adil bir seçim olmadığı için zaten çok az insan katıldı" diye konuştu.

16 ay önce Esad'a birçok tavsiyede bulunduklarını ama sonuç alamadıklarını belirten Başbakan, "Esad, olaylara, demokratik değil otokratik bir anlayışla yaklaşıyor" dedi.