Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed, devlet başkanlığı seçimi için geldiği okulda eşi Esma Esad ile birlikte oyunu kullandı.
Eşi Esma Esed ile birlikte oyunu kullanan Beşar Esed, onlarca destekçisinin alkışları arasında zarfı sandığa attı. Birçok kesim tarafından seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılan Esad, seçimde iş adamı Hasan El-Nuri ve eski Devlet Bakanı Maher Hacer ile yarışıyor. Esed, 14 yıl önce babasının yerine göreve geldiğinde ülkedeki oyların yüzde 99’unu almayı başarmıştı. Batılı ülkeler ise şimdiden Esed’in seçimlerde birçok hileye başvurulduğunu kaydetti. Bazı batılı analistler ise Esed’in seçimi ülkede bulunan muhaliflere gözdağı vermek için gerçekleştirdiğini ifade etti. Rejim yetkilileri seçimin anayasal çerçevede yapıldığını ve bu durumun ülkeyi ileri bir noktaya götüreceğini belirtti.
Oy verme işlemi yalnızca rejimin kontrolünde olan bölgelerde gerçekleşirken birçok bölgede muhaliflerin oy verme merkezlerine düzenleyebileceği olası saldırılara karşı önlemler alındı. Rejim yetkilileri daha önce yaptığı açıklamada ABD, AB ya da Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı gözlemcilerinin seçimlerde gözlemci olarak yer almasına izin vermeyeceklerini fakat diğer ülkelerden gelecek gözlemcilere kapılarının açık olduğunu belirtmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı da seçim öncesi yaptığı açıklamada rejiminin attığı bu adımla Suriye’de özgür seçimi imkânsız ve zor hale getirdiğini belirtmişti.
(İHA)