Esed rejimi ve İran destekli milislerin saldırısı altında bulunan Halep'te tahliyelerin yeniden başlayacağı belirtiliyor. Türkiye'nin arabuluculuğu ile Salı günü başlayan tahliyeler, Esed rejimi ve İran destekli milislerin saldırısı ve yeni talepleri nedeniyle durmuştu.

Halep'ten çıkan 25 otobüslük tahliye konvoyuna saldıran ve 800 sivili rehin alan İran destekli milislerin saldırıları nedeniyle tahliye konvoyu tekrardan Doğu Halep'e dönmüştü. Salı günü devreye giren ateşkes anlaşmasında yer almayan bazı şartları öne süren milisler ve Esed rejimi, tahliyelerin gerçekleşmesi için Fua ve Kefarya'da bulunan rejim yanlısı grupların ve sivillerin tahliyesini istedi.

Yapılan görüşmeler sonrası tahliye sürecinde yaşanan krizin aşıldığı belirtiliyor. Yeni anlaşmaya göre rejimin isteği ile Fua ve Kefarya'da bulunan siviller ve milisler, Esed rejiminin denetiminde olan bölgelere gönderilmeye başlandı. Tahliye otobüsleri ile Esed rejimi yanlısı grupların bulunduğu Zebani ve Madaya'dan 1500 kişi, Fua ve Kefarya'dan ise 4000 kişi tahliye edilerek Esed rejiminin denetimindeki bölgelere gönderildi.

Bu grupların ayrılmasından sonra Halep'te bulunan sivil ve muhaliflerin İdlib'e gönderilmeye başlanacağı belirtiliyor. Bu kapsamda bugün gün içinde Halep'ten çok büyük bir kafilenin İdlib'e gelmesi bekleniyor.

Ancak, İran destekli milislerin sürekli yeni şartlar öne sürmeleri nedeniyle tahliyelerde aksamalar yaşanabileceği belirtiliyor.

OTOBÜSLER YENİDEN HALEP'E GİRDİ

Suriye devlet televizyonu, Arap ve Hrıstiyan Kızılhaç'larının gözetiminde tahliye otobüslerinin doğu Halep'e girdiğini duyurdu.

Doğu Halep'te askıya alınan tahliyelerin bugün ilerleyen saatlerde kaldığı yerden devam etmesi bekleniyor.

Şİİ MİLİSLER OTOBÜSLERİ YAKTI

Anlaşmasının sağlanması ardından sivilleri taşımak için bölgeye giden otobüsler Şii Milisler tarafından ateşe verildi.