Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Halep’te Suriye ordusuna karşı silahlı mücadele veren Tevhid Sancağı Birliği komutanlarından Abdulkadir El Salah’dan Esad rejiminin ülkedeki durumu yansıtan  gazetecilere yönelik ‘öldürme’ talimatı verdiği iddiası geldi. Halep’te geçen hafta Japon kadın gazeteci Mika Yamamoto’nun öldüğü saldırı sırasında bölgedeki Şebbiha milislerinin liderlerinden birini yakaladıklarını iddia eden komutan Salah şu iddiayı öne sürdü: “Şebbiha lideri, sorgu sırasında bize, Seba Bahrat’ta Ulusal Güvenlik Birimi’nden yüksek rütbelilerin bulunduğu bir toplantının yapıldığını ve toplantıda basın mensuplarının öldürülerek ölümünden devrimcilerin sorumlu tutulması kararının alındığını itiraf etti.
Katillerin isimlerini açıklarız
Toplantıya katılanların ve Japon gazeteciyi öldürenlerin isimlerini itiraf ettiğini ancak bu  isimleri ileride paylaşabiliriz” dedi. Esad rejiminin başına 200 milyon dolar ödül koyduğu muhalif komutan, Halep’te Esad güçleri ile ÖSO arasında çatışmaların devam ettiğini de aktardı. “Esad rejimi karada iflas ettiği için top atışı ve hava saldırılarını şiddetli bir şekilde artırdı. Cesetler hala göçük altında, ölü sayısını da tam olarak bilmiyoruz” diyen Salah, Esad askerlerinin sadece uçuş alanlarına sahip olduğunu ve göğüs göğüse çarpışmada iflas etmiş olduklarını ileri sürdü.  Salah,  “Onların tankları bizim için hiçbir şey ifade etmiyor, Suriye askerleri psikolojik olarak çökmüş durumda. Halep’in batısında durum böyle. Rejim saldırılarını tamamen havadan gerçekleştiriyor, bizim elimize ise şimdiye kadar uçaklara karşı koyacak silah geçmedi. Bu nedenle Halep’in tamamını ele geçirmemiz gecikmiştir. Şayet elimize onların hava saldırılarına karşı koyabileceğimiz silah geçerse kısa sürede Halep’i alırız’’ dedi.
TÜRKİYE CÜNEYT İÇİN SEFERBER
Suriye’nin Halep kentinde 21 Ağustos’ta kaybolan gazeteci Cüneyt Ünal’ın eşi Nuran Ünal tüm Türkiye’nin seferber olduğunu ifade ederek, ‘Cüneyt’in kim olduğunu herkes biliyor. O bir gazeteci. Cüneyt’i bu destekle kurtaracağımıza inanıyorum” dedi. Eşi adına çalışmaların devam ettiğini belirten Ünal, ‘Türkiye seferber oldu. Bu destek devam edecek diye düşünüyorum. Cüneyt için söz edilen terörist iddialarına girmiyorum bile. Herkes destek veriyor ve daha da çok verileceğine inanıyorum. Cuma günü Suriye’nin Ankara büyük elçiliği önünde bir eylem gerçekleştirilecek Cüneyt’i bu destekle kurtaracağımıza inanıyorum. Bütün gelişmeler hakkında sürekli olarak Dış İşleri Bakanlığı tarafından bilgilendiriliyorum. Yeni bir gelişme yok. Olanlar da medyada yer aldı zaten” diye konuştu.  Türkiye Haber Kameramanları Derneği de, Cüneyt Ünal’ın Türkiye’ye iade edilmesi için ‘Suriye Meslektaşımızı Geri Ver’ kampanyasını başlattı. Dernek, cuma günü saat 15:00’de Suriye Büyükelçiliği önünde bir protesto ve basın açıklaması yapacak.
ABD Fransa’nın teklifine soğuk
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye’nin Suriye’de tampon bölge oluşturulması fikrine destek verdi.Fransa’nın başkenti Paris’te Fransız Büyükelçiler Konferansı’nda konuşan Hollande, tampon bölge oluşturulması konusunda ‘ortaklarıyla beraber çalıştıklarını’ söyledi. Suriye muhalefetine ‘geçici hükümet oluşturmaları’ çağrısında da bulunan Hollande, “Fransa yeni Suriye’nin geçici hükümetini kurulur kurulmaz tanıyacaktır” ifadelerini kullandı. Hollande, Esad rejiminin kimyasal silah kullanmasının uluslararası toplum için ‘bu ülkeye karşı meşru müdahale gerekçesi oluşturacağını’ da savundu. Ancak ABD yönetimi, Fransa liderinin muhaliflere ‘hızlı şekilde geçici hükümet kurun’ çağrısına karşı çıktı. ABD’li yetkililer, muhaliflerin hala dağınık olması nedeniyle böyle bir girişimin henüz erken olduğunu savundu. Adı açıklanmayan yetkililer, Fransa’nın yaptığı açıklamanın Suriye’deki çatışmaları sonlandırmak için diplomatik yollar üzerinde çalışan diğer ülkelerle koordinasyon içinde yapılmadığını söyledi.
Muallim: Şiddetin sebebi ABD
Batı basınına ilk kez konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, krizin asıl sorumlusunun ABD olduğunu söyledi. Muallim, şiddetin yüzde 60’nın kaynağının ise Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan olduğunu savundu. Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk’e konuşan Muallim, ‘şiddet olaylarının arkasındaki en büyük aktörün ABD olduğunu, diğerlerinin de ABD’ye alet olduğunu’ söyledi: “Avrupalılara söylüyorum: Suriye halkına karşı alınan 17 karara destek verirken, Suriye halkının refahına yönelik attığınız sloganları anlamıyorum. Ve Amerikalılara sesleniyorum: Afganistan ve Somali’de yaptıklarınızı iyi okumalısınız. Suriye’deki terörü desteklerken uluslararası terörle mücadele konusunda attığınız sloganları anlamıyorum.” Muallim, Suriye’deki krizi ise şöyle yorumladı: “Halkın yasama, reform ve yeni bir anayasa gibi meşru talepleriyle başladı ve dış unsurlar bu talepleri kullanıp halkın barışçıl isteklerini gasp etti.”  Fisk’in kimyasal silahlarla ilgili bir sorusuna ise Muallim, “Suriye kimyasal silahlara sahip olsaydı bunları asla kendi halkına karşı kullanmazdı” cevabını verdi.