ABD’nin iki numarası Joe Biden, önceki gece geç saatlerde Esenboğa Havalimanı’na geldi. Irak’tan Ankara’ya geçen Biden, yoğun güvenlik önlemleri altında geldiği Ankara’da ilk olarak TBMM’ye geçerek TBMM Başkanı Çiçek ile kahvaltıda bir araya geldi.

Nutuk’tan alıntı yaptı
Kahvaltının ardından
Anıtkabir’e yine yoğun güvenlik önlemleri altında gelen Biden, Atatürk’ün mozolesine çelenk koyduktan sonra, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Biden, deftere şunları yazdı:


“ABD adına,
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına en derin saygılarımı sunarım. Günümüzde dünyanın dört bir köşesinden insanlar yönetimlerinde daha çok pay sahibi olabilmek için mücadele verirken, Atatürk’ün Türkiye’nin gelişiminde demokrasiye yaptığı vurgudan ilham alabilirler. Dinamik bir Türkiye, Atatürk’ün vatandaşlarına 10. Yıl Nutku’ndaki ‘Yaptıklarımızı asla kâfi göremeyiz; çünkü, daha çok ve daha büyük işler yapmak mecburiyetinde ve azmindeyiz’ sözlerini yaşatmaktadır. Bu son sözler hepimize ilham vermelidir.”
Biden’ın Ankara’daki son resmi teması Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül ile oldu. Biden Gül ile Çankaya Köşkü’nde 2 saat görüştü. “Hukukumuz olduğu için görüşme biraz uzun sürdü” diyen Gül, terör konusunu uzun uzun ele aldıklarını açıkladı. ABD’nin Irak’tan 2012’de çekileceğini anımsatan Gül, bu durumu da konuştuklarını belirtti.


Görüşmede genellikle bölge meselelerini konuştuklarını dile getiren Gül, “ABD,
PKK’ya karşı mücadelede yeni bir açılım yapabilecek mi” sorusunu şöyle yanıtladı: “Daha güçlü bir şekilde devam edecek. Bunun çok iyi farkındalar. Irak’tan çok kati bilgiler geliyor.”

Erdoğan ile evinde görüşecek
Biden ayrıca diğer müttefiklerinden olduğu gibi Türkiye’den de
İran’a yeni yaptırımları uygulamalarını istediklerini söyledi.
Büyükelçi Francis Ricciardone ve eşi Marie Ricciardone ile
İstanbul’a geçen Biden, İstanbul’da “Küresel Girişimcilik Zirvesi”ne katılacak. Biden, sağlık sorunları nedeniyle Ankara’da görüşemediği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Üsküdar Kısıklı’daki konutunda öğle saatlerinde ziyaret edecek.

‘PKK ortak düşmanımız’
Biden’ın ana gündem maddelerini PKK terörü ve
Suriye’deki durum oluşturuyor. ABD’nin Irak’tan çekildikten sonra PKK ile mücadelede Türkiye’ye ne gibi aktif katkılar sunacağı konusunda bilgilendirme yaptığını belirtilen Biden’ın, PKK’nın iki ülkenin ortak düşmanı olduğu mesajını ilettiği kaydedildi.
ABD’nin Türkiye’nin kullanımına sunduğu insansız hava aracı Predator’ler ile yine Türkiye’nin kullanımına bırakmayı taahhüt ettiği 3 adet Süper Cobra tipi taarruz helikopterinin ardından anlık istihbarat konusunda yapılabilecekler ve
füze savunma sistemi kapsamında Kürecik’e konuşlanması beklenen radar da masaya yatırıldı.

Normalleşme yavaşladı
Başkan Yardımcısı olmadan önce 1915
Ermeni Olayları’na ilişkin Ermeni tezlerine yakınlığı nedeniyle Türkiye’de sıkça eleştirilen Biden’ın, Ankara temasları sırasında Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesi kapsamında atılan adımların yavaşlamasından duyduğu endişeyi ilettiği de öğrenildi. Görüşmelerde Türkiye’deki yeni anayasa çalışmaları ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasıyla Kıbrıs’ın da gündeme geldiği belirtildi.
Biden Başkan Yardımcısı olmadan önce Türkiye karşıtı söylemleri ile dikkat çekiyordu.
Ermeni soykırımı meselesi, Kıbrıs konusu, Kürt sorunu hakkında Türkiye karşıtı söylemleri ile tanınan Biden, 1999’da zamanın başbakanı Bülent Ecevit’e, ‘Siz ABD’ye muhtaçsınız ancak ABD’nin Türkiye’ye ihtiyacı yok. Kredi ihtiyacınızın da olduğunu biliyorum.  Kıbrıs’ta istediğimizi yapın aksi takdirde hiçbir yere varamazsınız’ demişti. Biden önceki ziyaretlerinin aksine, bu ziyarette takındığı yakın tavır dikkat çekti.