Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, 3 gün süren Brüksel gezisinin son ayağında Belçika Kralı Philippe ve Kraliçe Mathilde ile birlikte Belçika Güzel Sanatlar Sarayı Bozar’da düzenlenen Europalia Türkiye Festivali resmi açılışına katıldı.
Cumhurbaşkanı ve eşi açılıştan önce aynı festival kapsamında Türkiye’den gelen tarihi eserler ile düzenlenen "Anadolu: Sonsuzluğun Evi" başlıklı ana sergiyi Kral ve Kraliçe ile birlikte gezdi.
Bu yıl 45.’si düzenlenen Europalia Sanat Festivali 4 ay boyunca Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde müzik, dans, sergi, sinema ve edebiyat gibi alanlarda toplam 300’ün üzerinde düzenlenecek etkinliklerle devam edecek. Europalia Türkiye Genel Komiseri Erman Ilıcak açılış seremonisinde yaptığı konuşmada, "Festivalin toplumların birbirlerini daha iyi tanımasına ve insanların ortak paydası olan sanat aracılığı ile birbirlerine yakınlaşmasına hizmet edeceğinden hiç şüphem yok" ifadesinde bulunurken, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu ise, "Her şeyden önce barışa, karşılıklı anlayışa, hoşgörüye ve birlikteliğe ihtiyacımız olan bu dönemde önyargılar ve ötekileştirmeler olmadan ancak sanat ve kültür vasıtasıyla farklı uygarlıklar arasında iletişim kurulabilir" dedi. Açılış seremonisinde ayrıca Türk halk dansları ve müzik gösterileri düzenlendi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi daha sonra Yunus Emre Enstütü’sünü ziyaret etti ve resmi temaslarda bulunacakları Japonya’ya hareket etmek için havaalanına gittiler.
(İHA)