Ermenistan'ın katılmayacağını açıkladığı ve Ermeni şarkıcıların "boykot" çağrısı yaptığı 2012 Eurovision Şarkı yarışması, Azerbaycan yönetimi için ülkenin tanıtılması ve Bakü'nün kültürel bir merkez olabilmesi için son derece önemli.

Uluslararası Af Örgütü ise, muhalefetin barışçıl yürüyüşlerinin bile polisin sert müdahalesine uğramasını veya yasaklanması ve gazetecilerin tutuklanmasını eleştiriyor.

Af Örgütü'nün Avrupa ve Asya Programlarının Müdür Yardımcısı  John Dalhuisen Guardian Gazetesi'ne konuşarak Azerbaycan'ın insan haklarına saygılı, demokratik bir ülke olmadığını savundu. "Eurovision Şarkı Yarışması, insan hakları ihlallerini maskeleyemeyecek" diyen Dalhuisen, Aliyev yönetiminden barışçıl gösterilere karşı tutumunu değiştirmesini istedi.

Avrupa Parlamentosu, Fransa, İrlanda ve Hollanda'daki bazı insan hakları aktivistlerinin yaptığı boykot çağrısının hedefi Aliyev yönetimine bir mesaj vermek.

Azerbaycan yönetimi ise yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayıncılar Birliği'ne (AYB), izleyicilerin güvenliğinin sağlanacağı ve sansür uygulanmayacağı yönünde garanti verdi.

AYB yetkilileri ise Eurovision'un politik bir organizasyon olmadığını hatırlatarak, boykot fikrine uzak bakıyor.

İngiltere, 1970'li yıllarda Kuzey İrlanda'da yaptıkları nedeniyle benzer bir kampanya ile karşı karşıya kalmıştı.