Peki facebook’un tarihini hiç merak ettiniz mi? bu yazımız da facebook’un kuruluşundan bugünlere nasıl geldiğine ufak bir göz gezdireceğiz.

Facebook’u kim kurdu?

Havard Üniversitesi öğrencisi olan Mark Zuckerberg tarafından 4 Şubat 2004 tarihinde kurulmuştur. Facebook’un temellerini ise kampüste ki öğrencilerin fotoğraflarını karşılaştıran Facemash sitesi ile atmıştır. Öğrencilerin hangi kızın daha güzel olduğunu oylayan site, kısa sürede oldukça popüler bir hale geldi. Bundan bir süre sonra da Zuckerberg, Facemash’den esinlenerek Facebook’u kurdu, site ilk olarak üniversiteler de kullanılmaya başlandı, önce Boston’da yer alan yüksekokullar daha sonra ise tüm Amerika’da ki yüksekokullar kullanmaya başladı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook yaş sınırlandırmalarıyla beraber tüm kullanıcılara açıldı, artık tüm e-mailler kabul ediliyordu. Kullanıcı sayısı giderek artmıştı, insanlar büyük bir ilgi gösteriyordu. Takvimler 2007’nin Temmuz ayını gösterdiğin de ise Facebook 30 milyonun üstünde bir kullanıcı sayısına sahipti. Ayrıca Üniversite tabanlı olarak çıkışını gerçekleştiren en büyük siteydi. Kısa süre zarfında Facebook kıtalara yayılmış, birçok ülke de en fazla ziyaret edilen web siteleri arasında zirveye doğru tırmanıyordu. İngiltere, Danimarka, İsveç gibi ülkelerde en fazla yeter edilen 2. site olmayı başarmıştı bile. Türkiye, Mısır, Hollanda gibi ülkeler de ise en fazla ziyaret edilen 5. site konumundaydı. Türkiye’de en çok ziyaret edilen siteler arasında olan Facebook sayfa beğenisi satın al hizmeti için Zirve takipçiyi önermekteyiz.

Bu yükseliş elbette bazı büyük şirketlerin dikkatini çekmişti, Mark Zuckerberg’e siteyi satması için onlarca teklif gelmişti ama Zuckerberg siteyi satmama kararı almış ve sonuna kadar da bu kararının arkasında durmuştu. 2007 yılında Zuckerberg Newsweek dergisine kapak olmuştu. Zuckerberg oldukça zorlu virajları dönerek bu seviyeye ulaşmıştı, kendisine karşı açılan ve uzun süre devam eden davaları kazanmıştı. Artık Zuckerberg’un kurduğu facebook’un önünde hiçbir şey duramazdı. 2009 yılına gelindiğinde ise dünyanın en fazla tıklanan ilk 3 sitesinden birisi artık facebook’tu. Seneler geçtikçe facebook da kendisini geliştirmeye devam etti, kullanıcılara sunulan yeni özellikler sayesinde site de geçirilen süre artıyor, her gün yeni kullanıcılar kazanıyordu. Tabi bu durumların tamamı da Zuckerberg’e para olarak geri dönüyordu, facebook’un değeri artık bir servet’le ölçülüyordu. 2010 yılında ise en fazla ziyaret edilen web sitesi facebook olmuştu sadece bir ayda 540 milyon üzerinde ziyaretçi toplamayı başarmıştı. Daha sonra ise Facebook halka arz edildi.

Geldiğimiz noktada ise Facebook hala dünyanın en popüler sosyal medya uygulamasıdır, bugün ise kullanıcı sayısı milyarlarla ifade edilmektedir. Facebook hala aktif şekilde kullansa da instagram artık Facebook’u geçmiş durumdadır. Eğer instagram takipçi hizmetine ihtiyacınız varsa Zirve Takipçi yardımcı olabilir.