Burger King’in hijyen sorunu ve çalışanların çalışma şartlarının iyi olmadığı için bayilik anlaşmasını iptal edip kapattırdığı 89 bayinin bağlı bulunduğu YI-KO holding iflas etti.
Burger King’in hijyen ve çalışma şartnamesine uymayan 89 bayinin anlaşmasını iptal ettiğini açıklamasının ardından Burger King’le yapılan görüşmeler netice vermeyince YI-Ku iflas etti. İflasla birlikte aralarında çok sayıda Türk vatandaşının çalıştığı Fast-food zincirinde çalışan 3 binden fazla kişi issiz kaldı. Çalışanların özlük hakları ise mahkemenin sonuçlanmasına kaldı.
Kapatılan 89 bayinin yüzde elli sahibi olan ve aynı zamanda Rusya’daki Burger King’in ana bayisi olan Rus işadamı Alexander Kolobov ve Türk ortağı Ergün Yıldız bayilerin açık kalması çalışanların işsiz kalmaması için yaptıkları girişimlerden netice alamadıkları için iflas yoluna gitmek zorunda kaldıklarını açıkladı.
Restoranlar Gıda Birliği Sendikası (NGG) sözcüsü Guido Zeitler, Yİ-KO Holding çalışanlarının çok zor şartlarda istihdam edildiklerini belirterek, “Daha fazla para kazanalım düşüncesiyle az insanla çok is yapılmak istendi. Bundan dolayı da temizlik ve sağlık kuralları hiçe sayıldı. Bundan dolayıda hijyen skandalı medyaya yansıdı. Skandaldan sonra Burger King imaj kaybı yaşadı. İkaz etmesine rağmen iyileştirilmeye gidilmedi. Sonuç olarak da 89 bayinin sözleşmesi iptal edildi.Üç binin üzerinde çalışan issiz kaldı. Tek suçlu YI-KU holdingdir. Biz sendika olarak işsiz kalan çalışanların haklarını aramaya çalışacağız” açıklamasında bulundu.
(İHA)