FED'in 12-13 Eylül'de yaptığı ve yeni tur niceliksel gevşemeye (QE3) gitme kararı aldığı toplantının bugün yayımlanan tutanakları, banka yetkilileri arasında, bazı üyelerin çekincelerine rağmen, ülke ekonomisini canlandırmak için daha fazlasını yapmak gerektiği yönünde genel bir mutabakat olduğunu ortaya koydu.

Toplantıda konuşulanlara dair detayların yer aldığı tutanaklarda, FED'deki temel kaygının, bankanın daha fazlasını yapmaması halinde, ülkede halen yüzde 8'in üzerinde seyreden işsizlik oranının yüksek düzeylerde seyretmeye devam edeceği yönünde olduğu görülüyor.

Tutanaklarda, ''Üyeler genel anlamda, ilave parasal uyarlama olmadan, ekonomik büyümenin iş gücü piyasası koşullarında sürdürülebilir gelişme sağlamak için yeterli olmayabileceğine kanaat getirdiler'' ifadesi kullanıldı.

FED, para politikası kararlarının verildiği Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki günlük toplantısının ardından, daha güçlü ekonomik canlanmayı desteklemek için aylık 40 milyar dolar düzeyinde tutsat (mortgage) tabanlı tahviller alma kararı aldığını ve bu alımları iş gücü piyasasında kayda değer ilerleme görülene kadar devam ettireceğini açıklamıştı.

Yeni strateji, eylül ayındaki toplantıda sadece 1 karşı oyla kabul edilmişti. Ancak bugün yayımlanan tutanaklar, bazı üyelerin bu konuda çekinceleri olduğunu gösteriyor.

Tutanaklara göre, ''birkaç'' üye, ilave adımın ülkenin ekonomik sorunlarının giderilmesine ne kadar katkı sağlayacağına dair şüphelerini dile getirirken, kimisi bunun ''arzu edilmeyen yüksek enflasyon riskini artırma'' neticesini doğurabileceği ya da daha fazla parasal uyarlamanın ''finansal piyasalarda tehlikeli risk alımını cesaretlendirebileceği'' gibi çekinceler ortaya koydular.

Ancak toplantının sonunda, üyelerin çoğunluğu bu risklerin idare edilebileceği ve FED'in gerektiği takdirde alımlarında ayarlama yapabileceği üzerinde mutabık kaldılar.

Toplantıda, ABD'de 2013 yılı başında yürürlüğe girmesi tehlikesi bulunan ve ''mali uçurum'' olarak adlandırılan otomatik harcama kesintileri ve vergi artışları konusundaki kaygılar yaygın bir şekilde dile getirilirken, bu ve Avrupa'daki borç krizine dair sorunlar, ''ABD ekonomisine yönelik büyük riskler'' olarak tanımlandı.

Tutanaklara göre ayrıca, toplantıda bazı üyeler, FED'in, faiz oranları konusundaki adımları için eşik vazifesi görebilecek, iş gücü piyasası ve enflasyon için spesifik numerik (sayısal) hedefler ortaya koyması gerektiği önerisinde bulundu.