Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ABD Başkanı Obama’ya yerel dilde "O..... çocuğu" dedi.
Çin’de gerçekleştirilen G20 Zirvesi’nin ardından ASEAN Zirvesi’ne (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) katılmak üzere Laos’a giden ABD Başkanı Barack Obama, Filipinli mevkidaşı Rodrigo Duterte’den tepki gördü. Duterte, kendisi ile gerçekleştireceği görüşmede Filipinler’de uyuşturucuyla mücadele operasyonları kapsamında yaşanan "yargısız infazları" dile getireceğini belirten Obama’ya, “Putang ina (O..... çocuğu). Bunu yaparsan seni lanetlerim” dedi. Obama’ya küfreden Duterte, uyuşturucuyla mücadele konusuna değinerek, “Uyuşturucuyla mücadele operasyonları devam edecek. Çok fazla insan ölecek, son uyuşturucu satısı da ölene kadar devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Obama ise, yardımcılarına gelişmelerin ardından Duterte ile yapıcı ve verimli bir görüşme gerçekleştirme ihtimalini araştırma görevi verdi. Obama’nın yardımcıları ise görüşmenin iptal edildiğini ve Başkan Obama’nın Güney Kore Devlet Başkanı ile bir araya geleceğini duyurdu.
Duterte, daha önce de Katoliklerin dini lideri Papa Francis, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve ABD’nin Filipinler Büyükelçisine de küfür etmişti.
(İHA)