Fransa'nın Avrupa kıtasındaki topraklarında bu sabah saat 08.00'da oy verme işlemleri başladı. Yaklaşık 65 milyon nüfusa sahip olan ülkede 44,5 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Ülke çapında yaklaşık 85 bin seçim merkezi kurulurken Brezilya, Arjantin, Uruguay gibi ülkelerde yaşayan Fransız vatandaşları da oylarını Fransız konsolosluklarında 22 Nisan Pazar günü kullandı.

Cumhurbaşkanlığı için 10 aday bulunurken bunlardan hiçbirinin ilk turda mutlak çoğunluğa ulaşması beklenmiyor. Ancak anketlere göre seçim mücadelesinin merkez sağcı Halk Hareketi Birliği'nin adayı Nicolas Sarkozy ile sosyalistlerin adayı François Hollande arasında geçmesi beklenirken 6 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur için iki liderin kalacağına kesin gözüyle bakılıyor. Son yapılan kamuoyu yoklamalarında Hollande'ın yüzde 27,5-30, Sarkozy'nin yüzde 25-27, aşırı sağcı Milli Cephe'nin adayı Marine Le Pen'in yüzde 14-17 ve Sol Cephe'nin adayı Jean-Luc Melenchon'un 12-14,5 oy alacağı öngörülmüştü.

Fransa'da yaşayan 600 bine yakın Türk vatandaşı arasında çifte vatandaş kimliği bulunan 180 bine yakın vatandaşımızın da Cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyor. Fransa'nın sömürgesi olan denizaşırı topraklarındaki Fransızlar sandık başına daha önce gitti. Kanada yakınlarında bulunan Saint Pierre ve Miquelon adalarında seçmenler Orta Avrupa saati ile 12.00'den itibaren sandık başına gitmeye başladı. Fransa toprağı olan adalarda 5 bin kayıtlı seçmen bulunuyor. Guadeloupe ve Martinique'te de seçmenler oylarını kullanmıştı.