"Suriye rejimi doğalgaz akışını ve elektrik üretiminin devamını sağlayabilmek için IŞİD'le mafya tarzı anlaşma yapmak zorunda kaldı" diyen gazetenin haberi, devlete ait doğalgaz şirketinde çalışan Ahmet takma isimli bir mühendisin başından geçenlerle başlıyor.Ahmet'in devletin doğalgaz şirketine girdikten sonra rahat edeceğini ve savaştan uzak kalacağını düşündüğü, ancak atandığı enerji santraline gittiğinde kendisini IŞİD'e çalışırken bulduğu belirtiliyor. 
Gazete "IŞİD'in kontrolündeki bölgelerdeki devlet enerji şirketlerinin çalışanları, kendilerini ölümcül bir oyunun piyonu olarak buluyor" diyor.
Haberde Beşar Esad yönetimi ve IŞİD arasındaki anlaşmanon detaylarını şöyle aktarıyor:"Suriye'de elektriğin yüzde 90'ı doğalgaz santrallerinde üretiliyor. IŞİD'in de Esad rejiminin de elektriğe ihtiyacı var. IŞİD Suriye'de en az sekiz enerji santralini elinde tutuyor. Bunların içinde hidroelektrik santraller de var. Bu santrallerin nasıl işletileceğinin bilgisi ise Esad rejiminin elinde."Santrallerde üretilen elektrik Esad rejimi ve IŞİD arasında bölüştürülüyor. IŞİD'in elinde bulunan Tuveynan doğalgaz santralinde üretilen elektriğin günlük 50 megawattlık (MW) bölümünü Şam yönetimi alıyor. Günlük 70 MW ise IŞİD'e gidiyor. IŞİD ayrıca Tuveynan santralinden günlük 300 varil kuru gaz (metan yoğun doğalgaz) elde ediyor."
'ORTAK ŞİRKET HALİNE GELDİ'

Haberde muhaliflerin daha önce de rejimi, ülkenin petrol üretiminin neredeyse tamamının yapıldığı doğusunu elinde tutan IŞİD'le gizli anlaşmalar yapmakla suçladıkları belirtiliyor. Ama gazeteye göre asıl güçlü anlaşmalar, elektrik ihtiyacı nedeniyle doğalgaz üzerinde yapılıyor.
Financial Times'ın görüştüğü 10'dan fazla Suriyeli enerji sektörü çalışanı, anlaşmaların paradan çok hizmet üzerine kurulu olduğunu belirtiyor.
REJİM YETKİLİSİ DOĞRULADI

Suriye Petrol ve Doğalgaz Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada 'terörist gruplarla bu konuda iş birliği yapılması söz konusu değil' deniyor. Ancak bakanlık bazı santrallerin güvenliği için çalışanlarının IŞİD kontrolü altında çalışmak zorunda kaldığını doğruluyor.
Haberde devlet şirketi çalışanlarının ve özel taşeronların bu ölümcül oyunun piyonları halide geldikleri ifade ediliyor.
IŞİD'in kontrolündeki bölgelere gönderilen mühendislerin genellikle Sünnilerden seçildiği bilgisi de veriliyor.
Ahmet gibi IŞİD bölgelerinde çalışmaya zorlandıktan sonra Suriye'den kaçan 25 yaşındaki başka bir mühendis, "IŞİD ile devlet arasındaki anlaşmalara göre santral çalışanlarının maaşlarını devlet ödüyor. Üretilen elektrik de de bölüşülüyor" diyor.