Cornell Üniversitesi'nden bir ekibin Pentagon'un araştırma geliştirme kolu olan Darpa'dan aldığı destekle yaptığı çalışma, askerlerin birgün gizli operasyonları tamamen gizli bir şekilde yapabilmelerine imkan tanıyacak.

GİZLİ OPERASYONLARIN TAMAMEN GÖRÜLMEDEN YAPILMASINI SAĞLAYACAK
Wired Dangerroom'un Nature dergisine dayanarak verdiği habere göre, ışığı bozarak göz önünde ceyran eden bütün bir olayı maskelemenin yolunu arayan fizikçiler saniyenin trilyonda birine tekabül eden 40 pikonasiyelik bir hadiseyi maskelemeyi başardı ve çalışmalarını Nature dergisinin bu haftaki edisyonunda yayınladı.

İLK KEZ MASKELEME BAŞARILDI
Bu araştırma bilim insanlarınca ilk kez bir olayı maskelenmesinin başarılması olarak lanse edildi.

ÖNCEKİ GELİŞMELER..
Habere göre, aslında bilim insanları bu alanda son yıllarda ilerleme kaydetmişler. Texas Üniversitesinden araştırmacılar geçen sene nesneleri görünmez kılmak için ilüzyon etkisini kontrol altına almışlar. 2010 yılında da St. Andrews Üniversitesi'den fizikçiler insanların gözleri önündekileri görmemeleri amacıyla meta maddeleri kullanarak bir atılım gerçekleştirmişler.

Makaleden;

NESNEDE PÜF NOKTASI IŞIĞI BÜKMEK ÇÜNKÜ...
"Bir nesneyi maskelemek objenin etrafındaki ışığı bükmeyi gerektiriyor. Eğer ışık bir nesneye gerçekten çarpmazsa, nesne insan gözü tarafından görülemiyor.

OLAYLARDA İSE HIZINI DEĞİŞTİRMEK
İş olayları görünmez kılmaya geldiğinde ise, gizleme ışığın hızını değiştirmeye dayanıyor. Hareket tarafından emilen ışık bizim bu hareketleri olduğu anda görmemizi sağlıyor.

BU DENEYDE IŞIK AKIŞI BÜKÜLDÜ
Genellikle ışık kesintisiz bir akış(faz) şeklinde gelir. Cornell araştırmacılarının yaptığı da, basitçe,  süregen ışık akışını bükmek- sadece kısa bir zaman dilimi için- böylece bir olay gözlenemeden meydana gelebiliyor.

FİBER OPTİK KABLODAN GEÇEN LAZERİ GÖRÜNMEZ KILDILAR
Üniversite ekibinin yaptığı deney  bir fiber optik kablonun içinde gerçekleşti. Araştırmacılar kablonun içinden bir yeşil ışık demeti geçirdiler ve onu ışığı biri yavaş biri ondan daha hızlı hareket eden iki frekansa ayıran bir lensin içinde hareket ettirdiler. Bu olurken, ışık demetleri boyunca kırmızı bir lazer yolladılar. Lazer "ateşlemesi" minicik, ince bir zaman aralığında olduğu için, görülmedi.

BİLGİSAYAR OPERASYONLARI GİZLENEBİLİR
Bu araştırmanın yeni olanaklara kapı açacağına kesin gözüyle bakılıyor. Veri aktarımı gibi süper hızlı hadiseleri maskelemek (gizli) bilgisayar operasyonlarını gizlemeye yardım edebilir.

ORDUNUN OPERASYONLARINDA KULLANILMASI  İÇİN DAHA HENÜZ ERKEN
Nature editörleri bu araştırmanın 'zaman uzamsal gizlemeler için ileriye doğru atılmış önemli bir adım' olarak nitelendiriyor. "

Fakat orduda bu teknolojiyi operasyonlarında aktif bir şekilde kullanılmasının yıllar gerektirdiği de vurgulanıyor.