KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Çözüm ve Barış Platformu üyeleri ile gerçekleştirdiği toplantıda, “Böyle bir yoğunluk hiçbir dönem yaşanmadı. Hedef 2 ‘evet’i sağlamaktır” dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta federal çözümü savunan 33 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Çözüm ve Barış Platformu üyelerini kabul etti. Cumhurbaşkanı Akıncı, böylesi bir örgütlenmeye gittikleri için platformu kutlayarak, benzeri örgütlenmenin Güney’deki toplumda da “yeşermesi” temennisinde bulundu. Akıncı Annan Planı dönemindeki referandumda Kıbrıs Türk toplumu çözüm için örgütlüyken Güney’de bu örgütlülüğün hiçbir zaman görülmediğini ifade etti.
Yoğun bir müzakere sürecinde olduklarını vurgulayarak 5 günde 4 liderler görüşmesi yapılacağını hatırlatan Akıncı, “Böyle bir yoğunluk hiçbir dönem yaşanmadı. Hedef 2 ‘evet’i sağlamaktır” dedi. Yürüttüğü müzakere süreciyle ilgili zorluklara değinen Akıncı, önlerine 2004’te olduğu gibi hazır bir plan getirilmediğini ve her şeyi iki tarafın hazırlamaya çalıştığını kaydetti.
“ZORLUKLARI AŞMAK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE UĞRAŞIYORUZ”
Akıncı şunları söyledi: “Kendi heyetleriyle kendi çabalarıyla ortaya Kıbrıslıların planını çıkarmaya çalışıyoruz. Bu kolay bir iş değil, çok zor bir iş. Hassasiyetler her iki tarafta da çok ve iki tarafın da ‘evet’ diyeceği o ara kesiti bulmak gerçekten kolay bir iş değil. Dolayısıyla hem hazır bir plan yok biz hazırlamaya çalışıyoruz hem de bu hazırlığı yaparken sadece kendi toplumunuzu değil, elbette kendi toplumunuzun hassasiyetlerini de dikkate alarak ama karşıda da bir başka toplumun olduğu, beraber yaşayacağınız başka toplumun olduğunu, onların da hassasiyetleri olduğunu göz ardı etmeden bir süreci yaşamak zorundasınız ve bu her iki tarafta da böyle olmak durumunda. İki ‘evet’ için çalışınca iş o kadar zor hale geliyor. Ama zorlukları aşmak için var gücümüzle uğraşıyoruz”
“2004’E GÖRE 2016’DAKİ ÇÖZÜM DAHA ZOR HALE GELDİ”
Müzakerelerle ilgili kendi nesillerinin son denemesini yaptıkları kanaatinde olduklarını belirten Akıncı, “Bizden sonraki kuşaklar, bir 10 yıl daha geçerse bu bölünmüşlük halinde ayrılığın bir o kadar da kökleşeceği çok açık ve nettir. 2004’e göre 2016’daki çözüm daha zor hale geldi. 2026’da çözüm yeniden federal bir çerçevede mi gündeme gelir çok kuşkuluyum. Bu büyük bölünmüşlük bir o kadar daha kökleştikten sonra. O nedenle bu fırsatın en iyi şekilde değerlendirilmesine çalışacağız” açıklamasını yaptı. Sivil toplumun sürecin çok önemli parçası olduğunu vurgulayan Akıncı, “Bu iş sadece liderler düzeyinde veya onların heyetleri düzeyinde kalacak bir süreç olamaz, tepeden inme bir süreç olamaz. Zaten sonuçta halkların onayına gidecek iki toplum onaylamazsa bir şey olmayacak. O nedenle sivil toplumla el ele gitmesi gereken bir süreç ve o safhaya geldik diye düşünüyorum” dedi.
(İHA)