Satılık konutlarda yansımalarını gösteren fiyat artışlarının kira rakamlarına da etki ettiği bariz bir şekilde ortaya çıktı. Özellikle İstanbul’da kira zamları sonrasında vatandaşlar ekonomik olarak bütçelerine en uygun evi bulmak için birçok araştırmaya geçtiler. Gerek internet kanalından gerekse binaların üzerindeki sahibinden ilanlarından en uygun bütçeli kiralık konutları arayan vatandaşlar için İstanbul’daki kiralar birçok seçeneklerle karşılarına çıkmaktadır. 

Her Bütçeye Göre Kiralık Ev

Ev sahipleri her geçen gün kiralamalarda daha da fiyatlarını yükseltmektedir. Bu konutlardaki değer artışının kiralara da yansıması ve yaşanılan deprem afetlerle ilgili korkular özellikle yeni yapılan konutlardaki kira artışlarını tırmandırdı. Metropol şehirlerimizden bir tanesi olan İstanbul’da en uygun kira olarak 650 TL semt ve konum değişikliğine göre de 20.000 TL’ye kadar kiralık evler olduğu gözlemlenmektedir. Asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışan vatandaşlar için ev alma hayallerinin suya düşmesi ile birlikte uygun bütçeli kiralık ev bulma hayalleri de ortadan kalkmış gibi benziyor. 

Kiralar Neye Göre Belirleniyor? Kira Öder Gibi Ev Almak

Pandemi sürecinde bankaların faiz oranlarında yapmış olduğu indirimlerle sunduğu avantajlardan yararlanmak isteyen vatandaşlara yönelik konut artışlarında yapılan fiyat zamları direk kiraları da etkiledi. Günümüzde alınan bir evin 22 yıl içersinde yatırımın geri dönüşü olarak belirlenmesi kira artışlarının yükselmesinin nedeni olarak gösteriliyor. İstanbul’da konumlanmış olan ilçelerde ekonomik düzeyler göz önüne alındığında 650 TL’ye da ev bulunmakta 20.000 TL’ye da kiralık ev bulunabilmektedir. Ev sahibi olmak için yeterli kriterlere sahip olamayan veya satın almaya birikim bütçesi yetmeyen tüm vatandaşlar mülk sahiplerinden kiralamış oldukları evlerde her ay bütçelerinden belirli rakamları ayırmak zorundadırlar. Eski yapılarda kiralık evlerin zam artışları yıllık tefe ve tüfe oranına göre yapılırken hissedilmeyen fahiş fiyatlar özellikle yeni yapılan binaların kiralarına yansımaktadır.