Japonya’nın Hiroşima kentine atom bombası atılmasının 71. yıl dönümünde, hayatını kaybeden binlerce kişi düzenlenen törenle anıldı.
Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin de katıldığı tören, Hiroşima Barış Anıt Parkı’nda gerçekleştirildi. Törende bombanın atıldığı saat olan 08.15’de barış çalı çalındı. Hayatını kaybedenler için bir dakikalık saydı duruşunun gerçekleştirildiği törene, felaketten sağ kurtulmayı başaranların yanı sıra 50 bin kişi katıldı. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, anıta çelenk bıraktıktan sonra yaptığı konuşmanda nükleer silahsız bir dünya için çalışma kararlılığının devam edeceğini ifade ederek, “Bir kez daha 71 yıl önceki Hiroşima ve Nagazaki’yi tekrar eden trajik tecrübemiz olmamalı” dedi.
Abe, ABD Başkanı Barack Obama’nın Hiroşima’ya gerçekleştirdiği ziyaretin nükleer silahsız bir dünya isteyen herkese umut vereceğinden emin olduğunu ifade etti.
6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya atılan atom bombası 140 bin kişinin ölümüne neden olmuştu. ABD Başkanı Barack Obama, Mayıs ayında Japonya’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Hiroşima’yı ziyaret etmiş ve hayatını kaybedenler anısına yapılan anıt mezara çelenk bırakmıştı. Obama, görevdeyken Hiroşima’yı ziyaret eden ilk ABD başkanı olmuştu.
(İHA)