Dışişleri Bakanı Bert Konders, Hollanda’da faaliyet gösteren en büyük Türk işletmelerinden biri olan Edelstaal Grubu’nu ziyaret etti. Fabrikada incelemelerde bulunan Konders, çalışanlarla birlikte yemek yedi. Şirketi gezen ve şirketin sahibi Turgut Torunoğulları’ından şirketin tarihçesini dinleyen Konders, pazarlamacılıktan en büyük tencere fabrikasına uzanan yolun hikayesini hayretle dinledi. Dışişleri Bakanı Konders’e İşçi Partisi (PvdA) Milletvekili Emine Bozkurt ve Rotterdam Bölge Belediyesi meclis üyelerinden Zeki Baran eşlik etti. Ziyaret vesilesiyle çok sayıda Türk işadamı, Dışişleri Bakanının ziyaretinden sonra bakanın konuşma programına katıldı.

Fabrika ziyaretinin ardından konferans salonunda geçilerek yaklaşık 300 kişilik bir kalabalığa hitap eden Bakan Koenders, Hollanda ile Türkiye arasında 400 yıllık bir dostluğun olduğunu ve iki ülke arasında 21 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunduğuna dikkat çekti. Hollanda-Türkiye dostluğunun çok köklü olduğunu dile getiren Bakan, Hollanda’nın asıl zenginliğinin çok renklilik ve seslilik olduğuna vurgu yaptı.

“Cumartesi akşamı yaşanan olaylar ise hiç yaşanmasını istemediğimiz olaylardır” diyen Bakan Koenders, “Fakat bu olayların ardından bizim faşist, Nazi olarak adlandırılmamız da üzücüdür. Bu olaylar yaşanmıştır. Fakat iki ülkenin insanlarının arasına gölge düşüreceğini sanmıyorum. Çünkü çok güçlü bağlarımız var. Bu akşam burada çok güzel bir kelime öğrendim herkese bu kelime ile çağırıda bulunuyorum” ifadeleriyle Türkçe olarak “Sağduyu” dedi.

Edelstaal Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, “Bu ziyaret bizi fazlası ile memnun etmiştir. Gerginlik hem burada yaşayan bizlerin, hem de iki ülkenin yararına değil. Sorunlar çözülmek için vardır. Son Bir haftadır yaşanan olaylar Türkiye'ye yapılan tatil rezervasyonlarında durgunluk yaşanmasına neden olmuştur. Fakat ben bu durgunluğun Nisan-Mayıs aylarında tekrar hareketleneceğine, canlanacağına inanıyorum” açıklamasında bulundu.