Haaretz gazetesinin haberine göre, Eilat’ta düzenlenen bir konferansta konuşan Lieberman, İsrail’de yaşayan Afrikalıların “sığınmacı” değil “göçmen işçi” olduğunu belirterek, bu kişilerle ilgili olumsuz açıklamaların Dışişleri Bakanlığı’nın Afrikalıların geldiği ülkelerle anlaşma çabalarına zarar verdiğini söyledi.

Lieberman, “Afrikalı göçmenlere karşı söylenen her söz, yapılan açıklama, bizi altı ay geriye götürüyor. Tüm çalışma arkadaşlarımdan bu konuda daha az konuşmalarını istiyorum. Özellikle de bakanlar ve milletvekillerinden” diye konuştu.

Yishai’nin sözcüsü, hafta sonunda bir açıklama yaparak, ülkelerinden kaçıp İsrail’e sığınan yasadışı Afrikalı göçmenlerin üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngören bir yasanın gündemde olduğunu söylemişti.

Sözcü, yasanın önümüzdeki yıl yürürlüğe gireceğini belirtmişti.

BAKANLIK DA ŞİDDETİ KINADI

Bakan Lieberman’ın açıklamasından kısa bir süre sonra, Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ülkede yaşayan Afrikalı göçmenlerin maruz kaldığı şiddeti kınandı.

Bir grup kundakçının, Pazar günü Eritreli göçmenlerin yaşadığı bir apartmana düzenlediği saldırıyla ilgili açıklamada, “İnsanların hayatına zarar veren böyle hain bir suçu mazur gösterecek bir şey olamaz. Her ne sebeple olursa olsun, hiç kimse yasaları çiğnemek, başkalarına karşı şiddete başvurmak ve başkalarının hayatını tehlikeye atmak hakkına sahip değildir” denildi.

Bakanlığın açıklamasında, “Hukuk ve ahlak başkasına, misafire ve yabancıya zarar verilmesini yasaklar. Yahudi tarihi bizi bu konularda istisnai bir biçimde tedbirli olmaya zorlamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, daha önce ülkedeki Afrikalılara yönelik şiddetle ilgili hiç açıklama yapmamıştı.