İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) Kudüs kararı Müslümanlar tarafından sevinçle karşılandı.

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması başta Kudüs, Ramallah ve Batı Şeria olmak üzere çeşitli ülke ve şehirlerde protestoların fitilini ateşlemişti. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da toplanan İslam işbirliği Teşkilatı ise, Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak tanıma kararı almıştı. Dünya basınında da geniş yer bulan karar, Müslümanlar tarafından memnuniyetle karşılandı. Ürdünlüler, Erdoğan liderliğindeki Türk devletinin İslam dünyasında bir liderlik rolünün olduğunu, Kudüs’ün korunmasının etkili ve net bir rolünün olduğunu dile getirdi. Ürdün vatandaşı Emani Ebu-Sarah Said, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatının İstanbul’da zirve toplantıya çağrılması net ve etkili bir jest oldu. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararından sonra Kudüs’ün Yahudileştirilmesi ile bölgede başlayan Filistin krizi ile ilgili olarak Arap ve Müslüman liderlerini bir araya getirme gayretleri için Erdoğan’a teşekkür ediyorum” dedi.

Kudüs’ün Filistin’in ebedi başkenti olması sebebiyle ABD’nen kararının dünyada kabul görmediğini söyleyen Emani Ebu-Sarah Said, zirveye katılan konuşmacıların söylediklerini hayata geçirmelerini umduğunu söyledi.

Ürdün vatandaşı Fayez El-Hasasneh ise, İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatının İstanbul zirvesini Kudüs’ün İslam dünyasındaki önemini yansıtması açısından memnuniyetle karşıladığını söyledi. El Hasasneh, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın kısa süre içinde İstanbul’da toplayarak Arap ve İslam ülkelerini bir araya getirmesinin kendisinin İslam dünyasındaki liderliğini ortaya çıkardığını söyledi. El-Hasasneh, İstanbul’daki İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatının Kudüs’ü Filistin’in ebedi başkenti olarak kabul etmesinin büyük bir adım olduğunu ve adaletin tecellisi olduğunu söyledi. El-Hasasneh, zirvede Trump’ın kararına karşı alınan kararların uygulamaya geçmesinin gerekli olduğuna vurgu yaptı.

Gazze İslami Cihat Hareketi Üyesi Şeyh Nazif Sheikh Azzam ise, “Filistin halkı İslam İşbirliği Teşkilatından çok şey bekledi. Bu zirvede alınan kararlar Filistin halkının beklediğinden, Kudüs’ün işgalcilere teslim edilmesi gibi ciddi bir konu için beklenenden çok daha az oldu. Filistin halkı ve ümmet çok daha fazla şey bekliyordu. Maalesef alınan kararlar beklenenden çok daha az oldu” dedi.

Imad Abu Ne’ma, “Mescid-i Aksa için yapılan zirveyi destekledik ve Kudüs için yapılan çalışmaları takdir ettik. Zirvede alınan kararların uygulanması çağrısında bulunuyoruz. Amerika’nın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına karşı Kudüs’ü Filistin’in ebedi başkenti olarak kabul etmek, ABD ve İsrail’e karşı caydırıcı kararlar almak çok önemlidir” dedi.

Muhammed El-Khawaldeh da, “Filistin halkı İstanbul’daki zirvede alınan karalardan çok daha fazlasını bekliyordu. Umarız, Filistin halkı ve Kudüs için baskı devam eder” dedi. Khawaldeh, Filistin halkına desteğinden dolayı Türkiye’ye çok teşekkür etti.

Kerkük’te yaşayan Muhammed ise, “Bir kimsenin kendisine ait olmayan bir şeyi verme hakkı yoktur. Trump’ın böyle bir karar verme hakkı yoktur. Bizim problemimiz Arap ve İslami zayıflığımızdır. Türkiye’nin İslam alemini toplamaya çalışma çabası bazıları yüzünden zarar görüyor. Halk kampanyaları yeterli değil. Ülkelerimizi ve toplumlarımızı Amerika ve İsrail’e karşı duracak, bu topraklar bizim ve Filistin bizim diyecek kadar geliştirmemiz ve çalışmamız gerekiyor. Savaşlar Arap dünyasını tahrip etti. Trump, Arap ülkelerini böldü” dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatının Kudüs kararı Bangladeşli Müslümanlar tarafından da büyük sevinçle karşılandı. Vatandaşlar, İİT’nin alındığı kararın hem Filistin için hem de İslam dünyasını bir araya getirmek için büyük bir adım ve tarihi bir karar olduğunu belirtti. Bangladeş’in dini liderlerinden olan hadis öğretmeni Muhammad Abul Quasem Gazi, "El Aksa yani Kudüs Müslümanlar için çok kutsal bir yerdir. Müslümanların ilk kıblesidir. Kudüs Müslümanlar için hala son derece kutsal bir yer ve her zaman Müslümanların kalbindedir. Trump tarafından Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını büyük nefretle kınıyorum. Kudüs Müslümanların, özellikle Filistin’in başkentidir ve öyle kalmalı. Ayrıca, biz bunu da biliyoruz ki Kudüs, Hristiyan, Yahudi ve Müslüman dinine sahip herkes için kutsal ve çok önemli bir yerdir. İslam işbirliği Teşkilatı tarafından İstanbul’da alınan karar bence tarihi bir karar oldu. Kararı tebrik ediyorum. Çünkü Filistin ve İsrail arasında barış olması için herkesin kutsal yerlere saygı göstermesi gerekiyor. Herkese belli kutsal yerlerde ibadet için izin verilmeli. Dinimiz zaten bunu öğretiyor. Kudüs’e barış ve huzuru getirmek için hepimiz beraber çalışmalıyız. İİT’nin kararı yeniden bizi sevindirdi ve bölgedeki sorunların bir çözüm yolu olduğunu düşünüyorum” dedi.

Sihab Uddin ise, İslam dünyasının her türlü sıkıntıya karşı bir araya gelerek çözülmesi gerektiğini ifade etti. Başka bir vatandaş Sahin Kawsar Sani, "Bence Kudüs Filistin’in toprağıdır ve öyle kalmalı. O nedenle İİT, Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak tanıdığı için tüm İslam liderlerine teşekkür etmek istiyorum. Böylece Filistin’in yanında kalarak onlar için sessiz kalmadan, her türlü zulme karşı çıksak mazlumların yanında kalmış olacağız" dedi.

TRUMP’IN KARARI MÜSLÜMANLARI ÇOK ÜZDÜ"

Kerküklü Hişam Muhammet Avci ise, “Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararı Müslümanları çok üzdü ve ayaklandırdı. Trump’ın kararı sadece Müslümanları değil Hristiyanlar, Avrupa ülkeleri ve bazı Yahudiler bile karara karşı çıktı. Trump’ın aldığı yanlış karardan geri adım atması gerekiyor ya da yalnız kalır. İslam İşbirliği Teşkilatı, Kudüs hakkında güzel kararlar aldı. Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti tanıması ve ilan etmesi bizleri sevindirdi. Trump Müslüman ülkelerin parçalanmasını fırsat bilip Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı. Ama Araplar bu konuda birleşti. İslam İşbirliği toplandı. Bu da Müslümanların birleşmesi demek. Tekrar söylüyorum, sağolsun Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu toplantıyı düzenledi ve alınan güzel kararlara İslam ülkeleri sahip çıkmalı. Birleşmemiz lazım, yoksa kaybederiz” şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını değerlendiren Ugandalı Müslüman bir tüccar da, “Filistin meselesi için sadece Allah’a dua etmek zorundayız, Mescid-i Aksa’ya dönmemize yardımcı olması için Allah’a dua ediyoruz” dedi.

Kudüs’ün İsrail’in başkenti ilan edilmesinin Müslümanlar için büyük bir meydan okuma olduğunu belirten bir diğer Ugandalı Müslüman, bütün dikkatlerinin Suudi Arabistan’da olduğunu ve ancak Suudi Arabistan’ın henüz konuya ilişkin somut bir şey yapmadığını söyledi. Ugandalı vatandaş, Trump’ın bu kararı almadan önce Suudi Arabistan’a ziyaret düzenlediğini ve aniden bu kararı duyurduğunu ifade ederek, “Biz Müslümanlar üzülüyoruz. Ancak liderlerimiz gönülsüz davranıyor” dedi.

(Muhammed Rabah - Moshiur Rahman - Semir Yemenci - Muhammed Omer Serrac/İHA)