Ankara Anlaşması ile Türkiye’den İngiltere’ye göç ederek yaşamına devam etmek isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. 2007’den günümüze başvuru sayıları 6-7 kat artmış durumda.

Ankara Anlaşması Vizesi hakkında çıkan son haberler başvurmak isteyen aileleri geri adım attırsa da aslında başvuruların kabulü aynı hızla devam ediyor. Son haberlerle birlikte değişen ana kural 4. yılda verilen süresiz oturumların 5. yıla geçmesi ve bir ücret getirilmesi şartı olmuştur. Bu değişiklikler çerçevesinde başvurmak isteyen ailelerin başvurularına devam etmesi ise uzmanlar tarafından öneriliyor.

Olumsuz sonuçlanan başvuruların arkasında yatan sebepler nedir?

Başvuruların ilk yıllarında nitelikli-niteliksiz tüm çalışan kişilerin dosyaları kabul ediliyordu. Onay alan kişiler İngiltere’de istedikleri yere yerleşerek 4. yılda süresiz oturum ve 5. yılda pasaport için başvuru yapabiliyorlardı. Vatandaşlık alan kişilerin işlerini derhal kapatarak devlet yardımına başvurmaları ve ücretsiz evlerden yararlanmaları gibi durumlar ortaya çıktığında İngiltere hükümeti bu durumu engellemek için bir adım atmak durumunda kaldı. Sonuç olarak başvuran kişilerde çeşitli özellikler aranmaya başlandı. Nitelikli çalışan kişilerin başvuruları daha büyük olasılıkla kabul ediliyor, işçi statüsünde başvuran kişilerin başvuruları ise çeşitli nedenlerle geri çevrilmeye başlandı.

Konunun uzmanı Buket Kalafatoğlu ve şirketi Abroad Advisor ile Ankara Anlaşması başlığını masaya yatırdık.

Merhabalar Buket Hanım, yıllardır bu alanda aileler ile çalışıyorsunuz, Ankara Anlaşması’na başvurmak isteyen ailelerin ilk adımı ne olmalıdır?

İlk adım olarak neden İngiltere’de yaşamak istediklerini göz önünde bulundurmalarını tavsiye ediyoruz. İngiltere’deki yaşamdan beklentileri nelerdir? Çoğu aile çocuklarının İngiltere devlet okullarından yararlanmaları ve iyi eğitim almaları için başvuruyor. Buradaki özel okul fiyatları çok yüksek olduğu için o parayı yaşam giderlerine harcayarak orada bir yaşam sürmeyi göze alıyorlar. Böyle bir amaç belirlemek çok önemli. Sonuçta bu önemli bir adım. İyi düşünülmesi, ciddi ve kararlı olunması gerekiyor. Aynı şekilde Ankara Anlaşması kapsamında bir iş kurulması zorunlu olduğu için iş ile ilgili fikirlerin de netlik kazanması önemli. Bu konuda ilk görüşmemizde aileye yardımcı olmaya ve onları yönlendirmeye çalışıyoruz.

Ankara Anlaşması çevresinde sermaye ne kadar önemli?

Ne kadar sermaye gerektiği hakkında çokça soru alıyoruz. Sermayeyi Türkiye’de iş kurulacakmış gibi düşünülebilir. Sadece ucu ucuna yetecek kadar sermayelerde sorun çıkabiliyor. Yaşam giderlerini de düşünmek gerekiyor. Paylaşımlı ofisin yeterli olduğu dosyalarda 15-20bin Sterlin seviyesinde bir sermaye göstermeye çalışıyoruz. Cafe açmak ise Türkiye’de olduğu gibi tek kişilik ofisli bir danışmanlık şirketinden daha pahalıya maloluyor. Aynı çerçevede İngiliz yetkililer de dosyalarda daha fazla yatırım görmek istiyorlar bu iş için. Üstelik hayat pahalılığının Londra’da daha fazla olduğu da unutulmamalı. Buradaki diğer bir önemli konu da yatırılacağı söylenen sermayenin nereden kazanıldığı ile ilgili bilgilerin net olarak gösterilmesidir. Ankara Anlaşması dosyalarını inceleyen ekip ailenin tüm gelirini sorgulamıyor. Sadece yatırılacak sermaye kaynağını inceliyor. Bu konuda net olmak da çok önemli.

Dosyalara olumlu geri dönüşler devam ediyor mu? İleride neler olacak?

Dosyalara iyi hazırlık yapmak artık çok önemli. 1 yıl önceki başvurular ile şimdiki başvurular arasında bile dikkat edilmesi gereken konular değişti. Aile ile birlikte oturum sıkı bir planlama yapıyoruz. Verilecek evraklar ile iş planı üzerinde çok iyi çalışılması gerekiyor. İleride ise bu evrak süreci daha sıkılaşabilir. Gün geçtikçe daha detaylı ve titiz değerlendiriliyor başvurular. 2019 Mart ayından sonra ise Ankara Anlaşması Vizesi’nin akıbeti tam olarak bilinmiyor. O nedenle de başvuru yapmak isteyen ailelerin çabuk karar vermeleri gerekiyor.

Okurlarımız için Abroad Advisor şirketiniz ve işlerinizden bahseder misiniz?

2 yıldır profesyonel olarak Ankara Anlaşması Vizesi başvuruları üzerinde çalışıyoruz. 70’den fazla dosyamız ve onayımız var. Birçok şirket gibi Ankara Anlaşması işimizin bir kolu değil, asıl ve tek kolu. Bu nedenle müşterilerimize daha özenli ve ilgili yaklaşıyoruz, daha özel bir hizmet veriyoruz. İlk görüşmelerimiz ücretsiz ve başvurmak isteyen ailelerin tüm sorularını cevaplıyoruz. Ayrıca Abroad Advisor Ankara Anlaşması danışmanlık firması olarak bize e-posta ve telefon ile de ulaşabilirsiniz.