Path ve Hipster adlı Iphone uygulamaları, kullanıcıların arkadaşlarını bulmaya yardım etme amacıyla, uygulamayı yükleyen kişilerin adres defterlerindeki bilgileri internete yüklediklerini açıkladı.

İki firma da, uygulamalarını güncelleyerek, sorunu çözdüklerini belirtti.

Ancak, bu firmalardan gelen özür, akıllı telefon uygulamalarının, kullanıcıların özel bilgilerini açık olarak izin almadan kullanmalarının yaygın bir durum olup olmadığı konusunda kaygı yarattı.

Bilgi kopyalamanın yaygınlığı kaygısı Hipster uygulamasını üreten firma, akıllı telefon uygulaması yazan kuruluşların özel bilgilerin kullanımı için bir zirve düzenlemeye çağırdı.

Path adlı uygulamayı üreten şirket ürününü, "yaşamınızı sevdiklerinizle paylaşmanıza yardımcı olan bir akıllı bir günlük" olarak tanımlıyor.

Yazılım uzmanı Arun Thampi, Path uygulamasının adres defterindeki bilgilerin, izinsiz bir şekilde internete yüklendiğini fark ettikten sonra soruna bloğunda işaret etmişti.

Ardından firmanın yöneticisi David Morin bloğunda yayınladığı bir yazıda, "hata yaptıklarını belirterek" özür dilemişti.

Morin, kullanıcıların geri bildirimlerini göz önüne alarak "arkadaş ekle" özelliğini yanlış tasarladıklarını da yazmıştı.

Hipster adlı program ise, kullanıcılarına, nerede olduklarını ve ne yaptıklarını fotoğraf albümünden kartpostallar yaratarak duyurmalarına imkân tanıyor.

Bu uygulama da, kullanıcılardan özel olarak izin istemeden "arkadaş bulma" özelliği üzerinden, kullanıcıların adres defterlerini internete yüklüyor.