Irak ordusu, Kerkük’ün güneybatısında bulunan Huveyce’yi terör örgütü DEAŞ’tan kurtarmak için başlattığı operasyonda Hanuka sıra dağları ve En Neml köyünü ele geçirdi.

Irak ordusu Kerkük’ün 50 kilometre güneybatısında bulunan Huveyce’yi DEAŞ’tan kurtarma operasyonunda Hanuka sıra dağları ve En Neml köyünü ele geçirdi. Huveyce operasyonu İstihbarat Başkanı Fazl Abbas Ebu Zeyd “Huveyce’deki askeri operasyonları sürdürmek için görevlendirildim. Kuzey Huveyce, Hanuka ve En Neml şimdi kontrolümüz altında. Hanuka sıra dağlarını da aldık. Şimdi El Tellel Cem tepesindeyiz. İnşallah bu mıntıkaları DEAŞ’in elinde alacağız” dedi.

Ebu Zeyd askerlerin moralinin yüksek olduğunu, DEAŞ’ın silahları ve bütün savaş malzemelerini bırakarak kaçmakta olduğunu söyledi. Huveyce operasyonuna katılan asker Ahmet “Biz birinci dalga olarak geldik. 66’ıncı tugaydanız. Bu sabah Huveyce’nin kuzeyindeki Hanuka dağlarına ulaştık. Bu bölgeyi ele geçirdik. DEAŞ bu bölgede silahlarını ve arabalarını bırakarak kaçtı. Biz onlara el koyduk. Askerlerin morali yüksek. Şimdi bu dağlar güvenli ve bizim kontrolümüz altında bulunuyor” dedi.

Kerkük şehrine bağlı Huveyce Kaymakamı Sebhan El- Ceburi ise Huveyce’nin 3 yıldır DEAŞ’in kontrolü altında olduğunu, halkın DEAŞ’ın elinde kurtulma umudunun yüksek olduğunu Irak silahlı güçlerinin Huveyce’yi kurtarma operasyonu büyük bir hızla devam ettiğini söyledi.

Huveyce Kaymakamı Sebhan El Ceburi, güvenlik meselesinin Doğu Dicle operasyonu komutanlığı ile yapılan anlaşmalara uygun bir şekilde olacağını, yerel ve federal polisin ve anti terör gruplarının Huveyce operasyonu komutanlığı altında toplandığını söyledi.

Ceburi, Huveyce civarında ele geçirilen köylerdeki aşiret reisleri ile bir toplantı yaparak DEAŞ ile işbirliği yapan insanlara nasıl davranacakları konusunda karar aldıklarını suçlu tespitinde dikkatli davranacaklarını suçsuzlara iyi muamele edeceklerini söyledi. Huveyce Kaymakamı El Ceburi, halkın DEAŞ’in yaptığı toplu katliamları ve toplu mezarları tespit etmeleri konusunda yetkililere yardım edeceklerini söyledi.

(Muhammed Omer Serrac / İHA)