Suudi Arabistan merkezli El Arabiya televizyonu, üst düzey batılı bir diplomattan elde ettiğini iddia ettiği 'İran'ın Suriye' raporlarında Tahran'ın da Esad yönetiminin düşeceğine inandığı, ve bunun için Suriye liderine desteğini artırmayacağı ifade edildi. Raporlarda Esad'in ülkedeki krizi yönetme konusunda İran'ın tavsiyelerini dinlemediği vurgulanıyor.

El Arabiya, batılı bir ülkenin Tahran büyükelçiliğinden elde ettiğini duyurduğu raporlarda, Suriye'de bulunan İran güçlerinin bu ülkedeki askeri komutanlara söz geçirememe sebebiyle artan bir şekilde başarısızlığa uğradıklarına dikkat çekiliyor. Esad'ın İran'ın hangi nasihatlerini kulak ardı ettiği konusunda ise herhangi bir bilgi verilmiyor.

Elde edildiği belirtilen raporda Suriyeli üst düzey komutanların yolsuzluklarına da dikkat çekiliyor. İran'ın yaptığı yüksek miktardaki mali desteklerin, üst düzey komutanların kendi özel hesaplarına geçirmelerinden yakınılıyor.

Tahran yönetiminin Esad'ı 2013 Haziran ayında yapılacak seçimlere kadar yönetimde tutmaya çalışacağı belirtilerek, Esad'ın seçimlerden önce düşmesi durumunda İran'daki istikrarın da sarsılacağı iddia ediliyor.