İran, 1 milyon 700 bin kilometre karelik yüz ölçümü içerisinde, doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi bir çok yapıtı da bünyesinde saklıyor.
İran, uluslararası arena da yasakların ülkesi olarak anıldığından, tarihi ve turistik alanları gölgede kalıyor. Ülkede bisiklet kullanımı oldukça yaygınken, sokak sanatı grafiti de ilerlemiş durumda. Millattan önce 4 binli yıllardan günümüze kadar uzanan yapıtlarıyla ülkenin genel coğrafyasından yaşam tarzına kadar İHA Muhabiri İsmail Coşkun görüntüledi. Coşkun, İran’ın merkez kentlerinden Azerbaycan ve Ermenistan sınırlarına kadar bir çok noktasını gezerek fotoğrafladı.
İran’da Hazar Denizi ile Huzistan kıyıları arasında İran platosu bulunuyor. Dünyadaki en dağlık ülkelerden biri olan İran coğrafyası çeşitli havza ve platoları biririnden ayıran halı gibi serilmiş sıradağlar dikkat çekiyor. Kafkas, Zagros ve Elburz sıradağları ile nüfusun yoğun olarak bulunduğu Batı bölgesi en dağlık kesim. En son belirtilen sıradağlar içinde yer alan Demavent Dağı 5 bin 604 metre yüksekliği ile yalnız İran’ın değil Hindukuş Dağlarının batısındaki Avrasya topraklarının en yüksek dağıdır. Yükseklikleri yer yer 5 bin metreye yaklaşan bu dağ sıraları iç bölgelerde çok sert bir kara ikliminin yaşanmasına neden oluyor.
(İHA)