Almanya'da ırkçı cinayetlerle ilgili meclis araştırma komisyonu, özel toplantısında sözkonusu cinayetlerle ilgili dosyaların imha edilmesini masaya yatırdı.

İçişleri Bakanlığı bürokratları ve istihbarat yetkilileri, dosya imha işlemleri konusunda komisyon üyelerini ikna edemedi.

Komisyon Başkanı Sebastian Edathy, dosyaların imha edilmesini "tam bir örtbas etme" sözleriyle niteledi, komisyon üyesi Eva Högl de, olayı "skandal" olarak değerlendirdi.

Almanya'da 2000-2007 arasındaki ırkçı cinayetleri araştıran meclis araştırma komisyonu, art arda patlak veren istihbarat skandallarını özel oturumda masaya yatırdı.

Meclis tatilde olmasına rağmen toplantıya katılan milletvekilleri, İçişleri Bakanlığı bürokratları ve istihbarat yetkililerinden dosya imhaları ile ilgili bilgi aldı.

Almanya Federal Parlamentosu Milletvekili Mehmet Kılıç, "Kasım ayında 7 tane 2011'in, Aralık ayında 12 tane ve tekrar bu yılın baharında 6 tane dosya sağcı radikallerle ilgili ortadan kaldırılmış. Bunun cevabı yoktur. Bir de bu dosyaların ortadan kaldırılmasına izin veren bölüm şefi kendi olmayan bir bölümün de dosyalarını yok etmek üzere yola çıkmış." dedi.

Oturum sonrası komisyon üyeleri bakanlığın tüm savunmalarına rağmen konuyu ilgilendirebilecek dosyaların imha edilmesine mana veremediklerini belirttiler.

Komisyon Başkanı Sebastian Edathy, "Şimdi tamamen ortaya çıktı ki bir örtbas etme olayı söz konusu" dedi.

Araştırma Komisyonu üyesi Wolfgang Wieland ise İçişleri Bakanlığı'nın planlı şekilde dosya imhasından şüphelendiğini söyledi.

Komisyon üyelerinden Eva Högl ise olayı "tam bir skandal" olarak değerlendirdi.

Meclis Araştırma Komisyonu, soruşturmaların sona ermesine kadar eyalet ve federal düzeydeki Anayasa Koruma Teşkilatlarında aşırı sağcılarla ilgili hiçbir belge ve dosyanın imha edilmemesini talep etti.

Bu arada İçişleri Bakanlığı'nın dosyaların imhası ile ilgili 3 istihbarat elemanı hakkında disiplin soruşturması açtığı belirtildi.