IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed El Adnani, internette yayınladığı sesli mesajda "Hacı Mutaz" adıyla bilinen Fadıl Ahmet El Hayali'nin ölümünü doğruladı.
"Hacı Mutaz" IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin yardımcısı ve "örgütün iki numaralı ismi" olarak biliniyordu. Ölümü ABD tarafından ağustos ayında duyurulmuştu.
EL KAİDE'DEN IŞİD'E KATILDI
El Hayali aralarında Musul saldırısının da bulunduğu birçok örgüt operasyonunu planladığı belirtildi. IŞİD'e katılmadan önce El Kaide örgütünün Irak teşkilâtına mensuptu.
ABD'li yetkililere göre Irak ile Suriye arasında silah, patlayıcı, araç ve militan hareketinden sorumluydu. Örgütün mali işleri konusunda da söz sahibiydi.
Irak ve Suriye'de geniş toprak parçası geçen yıldan bu yana IŞİD'in kontrolü altında bulunuyor. ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon, IŞİD'e karşı her iki ülkede hava saldırıları başlatmıştı. IŞİD başta Libya, Yemen, ve Mısır olmak üzere bir dizi Müslüman ülkede faaliyette bulunuyor.
ABD ÖLDÜRDÜĞÜNÜ AÇIKLAMIŞTI

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Ned Price daha önce yaptığı yazılı açıklamada, "Hacı Mutaz" olarak da bilinen El Hayali'nin 18 Ağustos'ta Irak'ta Musul yakınlarında aracında seyahat ederken ABD'nin hava saldırısıyla öldürüldüğünü belirtmişti.