Fransa’da birçok avukat, IŞİD’e katılan gençlerin pişmanlık duyduklarını belirterek ülkelerine geri dönmek istediklerini ifade etti.
Avukatlardan biri, “IŞİD’e katılan bir genç Ipod’unun çalışmadığını ve çok yorulduğunu söyleyerek ülkesine geri dönmek istediğini söyledi” diye konuştu.
Fransız Le Figaro gazetesinde yayınlanan habere göre IŞİD’e katılan Fransız gençlerin avukatları, gençlerin eve dönmek istediklerini, fakat karşılaşacakları suçlamalardan çekindiklerini söyledi. Gazetede yayınlanan haberde IŞİD’e katılan birçok Fransız gencin ne yaptığını sorguladığı fakat olası suçlamalardan çekindikleri belirtildi. Gençlerin ailelerine, “Fransa’ya dönersem bana ne olacak? Hapisten kurtulabilir miyim?” gibi sorular sordukları ifade edildi.
Gazetede gençlerin Irak ve Suriye’ye giderek hata yaptıklarını düşündükleri belirtilirken bazı mesajların sanki birçok sivilin toplu katliamlardan sorumlu acımasız militanlar tarafından değil de evini özlemiş, annelerini yaz kampında bekleyen okul çocukları tarafından yazılmış gibi durduğu ifade edildi. Halep’te bulunan ve ailesini arayan bir Fransız genç, “Kıyafet ve yiyecek dağıtmak dışında neredeyse hiçbir şey yapmadım. Silahların temizlenmesine ve çatışmalarda ölen militanların cesetlerinin taşınmasına yardım ettim. Kış geliyor ve şartlar gittikçe zorlaşıyor” ifadelerinde bulundu. Cephede savaşmaya gönderilmek istenen gençler ise nasıl savaşacaklarını bilmediklerini söyledi.
Fransız bir avukat grubunun ise “kayıp” olarak nitelendirilen ve IŞİD’e katılmış Fransızları ülkelerine güvenli bir şekilde döndürebilmenin yolunu aradıkları açıklandı. Fransa’da polis ve yargıdaki yetkililerle temasa geçtiklerini belirten avukatlar, meselenin çok hassas olduğunu kaydetti. Bu insanların ne kadar uzun süre orada kalırsa, o kadar zor geri kazanılabileceğini belirten avukatlar buna rağmen dönen gençlerin terör saldırısı düzenleyebileceği riski nedeniyle kimsenin elini taşın altına koymadığını ifade etti.
Fransa, IŞİD’in yurtdışından en fazla militan desteği aldığı ülke konumunda bulunuyor. Eylül ayında Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, 60’ı kadın olmak üzere toplam 930 Fransız vatandaşının IŞİD’e katıldığını yahut katılmayı düşündüklerini belirtmişti.
(İHA)