Yeni Zelandalı ve Amerikalı paleontologlar tarafından parçaları birleştirilen ve 27 ila 24 milyon yıl önce yaşayan dev penguen, İmparator penguenden iki kat daha büyük ve uzun.

Maori dilinde "avıyla dönen dalgıç" anlamına gelen "kairuku" adı verilen bu perde ayaklının ilk fosil parçaları, 1977’de Yeni Zelanda’nın güneyindeki Waimate adasında paleontolog Ewen Fordyce tarafından bulunmuştu.

O günden bugüne çalışmalarını tamamlayan Otago üniversitesinden Profesör Fordyce, Kuzey Carolina üniversitesinden Amerikalı uzman Dan Ksepka’yı penguen fosilini tamamlamaya davet etti.

Kairuku’nun büyük gövdesi ve uzun yüzgeçleriyle diğer penguenlere oranla alımlı bir kuş olduğunu söyleyen Dan Ksepka, ancak bu dev penguenin ayakları ile bacaklarının kısa ve geniş olduğunu belirtti.

Bu dev penguenin fizyonomisinin, modern türdeşlerinden daha uzağa yüzmesini ve daha derine dalmasını sağladığını belirten iki paleontolog, bu türün ortadan kalkmasının iklim değişikliği ya da yunuslar ile foklar tarafından daha fazla avlanmalarına bağlı olabileceğini kaydettiler.

Çalışma Journal of Vertebrate Paleontology dergisinin son sayısında yayınlandı.

Bilimadamları, 2010’da 36 milyon yıl önce yaşamış ve boyu 1 metre 50 santimetreye ulaşan tarihin en büyük pengueninin varlığını açıklamışlardı.