Ofisinden yapılan açıklamada, Mesut Barzani'nin Erbil'in Salahaddin  kasabasındaki başkanlık konutunda Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilcisi Jan  Kubis'i kabul ettiği belirtildi.

Açıklamada, Barzani ve Kubis'in yarın yapılması planlanan referandumu  ele aldıkları ifade edildi.

Açıklamaya göre, uluslararası toplum ve BM'nin referandumun iptal  edilmesi çağrıları hakkında Barzani, Kubis'e, "referandumun demokrasinin en sade  hali olduğunu belirterek, halkın kararını verdiğini, bundan geri dönüş  olmayacağını ve 25 Eylül'de referandumun sonuçlanacağını" söyledi.

Barzani ayrıca "Bağdat ile görüşmelere açık olduklarını, kapıların  kapatılmadığını, sınır ve diğer meseleleri çatışmadan uzak barışçıl bir ortamda  görüşebileceklerini" kaydetti.

IKBY'deki tartışmalı referandum kararı

IKBY Başkanı Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya  geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak  şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY'nin tek taraflı referandum  kararının "anayasaya aykırı" olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını  söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz  olduğuna ve durdurulmasına karar vermişti.

ABD ise büyük tartışmalara neden olan referandum kararı hakkında  "seçilen yolun çok riskli olduğunu" kaydederek kararın ivedi bir şekilde iptal  edilmesini istemişti.