Hastanın saç ekimi tedavisi sonrasında beslenmesine, saç bakımına ve hijyenine gereken özeni göstermesi, ekilen saçların çabuk çıkmasını ve sağlıklı uzamasını sağlayan önemli faktörlerdir. Bunların hepsine dikkat eden ve doktorun tavsiyelerine titizlikle uyan hastaların saçlarının çıkma ve uzama süresi de bir o kadar kısa sürmektedir. Hekimlerin saç ekiminden sonra, hastalara tavsiye ettikleri dikkat edilmesi gereken hususlar sırasıyla şu şekildedir;

1 – Saç ekimi sonrasında, ilk 15 gün hastanın kendisini güneş ışınlarından koruması çok önemlidir. Çünkü ekilen saçların güneş ışığından zarar görmesi söz konusudur. Bu nedenle dışarı çıkılması gerekiyorsa, mutlaka saç ekilen bölgelere baskı yapmayacak şekilde bir şapka takıp, dışarıya öyle çıkılması gerekmektedir.

2 – Alkolün kan sulandırıcı etkisinin olması nedeniyle, saç ekimi yapılan bölgede kanamaya yol açabileceğinden dolayı, hastaların operasyondan sonra 5 gün kesinlikle alkol kullanması yasaktır. Ayrıca tedaviye yönelik ilaçların etkileşimine de alkol zarar vermektedir.

3 – Saç ekiminden sonra ilk 1 haftada kafa derisinin ıslatılmaması çok önemlidir. Banyo yapılması saç derisine ve ekilen saçlara zarar vermesinin yanı sıra,  yaraların iyileşme sürecinin uzamasına da yol açmaktadır. İlk yıkama 48 saat sonra yapılabilmektedir. Bu ilk yıkamanın saç köklerine zarar vermeyecek şekilde nazik davranarak yapılması gerektiği için, ilk yıkamayı doktor gerçekleştirmektedir.

4 – Doktorların önerdiği saç derisine uygulanan antibiyotik kremler ve losyonlar kullanılırken oldukça dikkatli olunmalı ve operasyonlu bölgeye asla bir baskı yapılmamalıdır. 

5- Saç ekimi sonrasında uyurken, başın saç ekilen kısımları yastıkta baskıyla zarar görebileceği için, 48 saat boyunca yarı uzanır şekilde uyumaya gayret göstermek gerekmektedir. 

6 – Operasyondan 48 saat sonra mutlaka doktor kontrolüne gitmek gerekmektedir. Duruma göre bölgedeki bandajların çıkarılıp, gerekli kontrollerin sağlanması, tedavi sürecinin iyi geçmesi açısından çok önem arz etmektedir.

 7 – Saç kurutma makinesi, doktorun izin vereceği süreye kadar kullanılmamaktadır. Çünkü yüksek ısı saç ekilen bölgelerde hasara yol açmakta ve saç derisine zarar vermektedir.

8 – İlk 15 gün saç ekimi yapılan bölgedeki saçların kısaltılması da sakıncalıdır. 45 günün sonunda saçlar istenildiği gibi kısaltılabilir. Ayrıca saç derisinin kimyasal saç ürünlerinde de uzak tutulması gerekmektedir. Doktorun önerdiği şampuanları kullanmak en doğrusudur.

9 – Saç ekimi yaptıran hastaların aşırı terlemesi de, tedavi sürecini olumsuz etkileyen durumlardan biridir. Sauna ve buhar banyosu gibi yerleri kullanmak bu süreçte kesinlikle yasaktır.

10 – İyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de, saç ekimi yapılan bölgenin temiz ve hijyenik kalmasıdır. Saç derisinde kaşıntı gibi durumların meydana gelmesinde mutlaka doktora danışmak gerekmektedir.

Saç ekim tedavisi sabır ve özveri gerektiren bir süreçtir. Bir bütün olarak bu olayı değerlendirip, saç kaybını yaşatan süreçlerinde dikkate alınıp, tedavi yoluna gidilmesi önemlidir. Mesela kişi saçlarını doğal yollardan değil de kansızlık sebebi ile kaybettiyse, sonrasında bir daha bu kansızlık şikâyetine uğramamak için, bu yönde gereken tedavilerin yapılması da gerekmektedir. Yoksa hasta, saç dökülmelerini yeniden yaşayarak, tedavinin başarılı sonuca ulaşmasını engellemiş olacaktır.

Saç ekiminden sonra bazı vitaminlerin de kullanılması doğru değildir. Bu vitaminler ginseng, ginko bloba ve E vitaminidir. Çünkü tedavi sürecinde kanı sulandırıcı ilaç ve bitkisel destekler tedaviye zarar vermektedirler. 

Kaynak: https://neopital.com/sac-ekimi-sonrasi/