Suriye'deki şiddeti durduramayan Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın istifa etmesinin ardından, Güvenlik Konseyi üyeleri birbirlerini suçluyor. Annan'ın istifasıyla birlikte, Suriye'deki Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin geleceği de tartışma konusu oldu.

Kofi Annan'ın istifası, Suriye'de diplomatik çözüm umutlarının tükenmesine sebep oldu. Birleşmiş Milletler, Rusya ve Arap Birliği, Annan'ın istifasının üzüntü verici olduğunu belirtti.

ABD Rusya ve Çin'i Suçladı

Amerikan hükümeti, Annan'ın istifasından Rusya ve Çin'i sorumlu tuttu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Rusya ile Çin'in sürekli veto yetkilerine başvurarak, Annan'a çıkış yolu bırakmadığı belirtildi.

Rusya: "İstifa Askeri Müdahaleyi Destekleyenlere Kapıyı Açtı"

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov ise istifanın, Suriye'ye askeri müdahaleyi destekleyenlere kapı açacağını iddia etti.

Af Örgütü Güvenlik Konseyi'ne Yüklendi

Uluslararası Af Örgütü de bu gelişmenin Güvenlik Konseyi'nin başarısızlığının bir sonucu olduğunu belirtti.

Suriye Genel Devrim Konseyi, krize, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin dışında bir çözüm bulunmasını istedi.

Şimdi Gözlemcilerin Durumu Tartışılıyor

Annan'ın istifası Suriye'deki gözlemcilerin geleceğini tartışmaya açtı. Gözlemcilerin görev süreleri 19 Ağustosta bitecek.

Fransa'nın da aralarında bulunduğu bazı üyelerin tepkileri sebebiyle gözlemcilerin görev sürelerinin uzatılmayacağı belirtiliyor.