İtalya'nın çelik ihtiyacının üçte biri, ülkenin güneyindeki Taranto kentinde bulunan Avrupa'nın en büyük çelik fabrikalarından birinde üretiliyor.

Fabrikada tam 12 bin kişi çalışıyor. Aileleriyle birlikte on binlerce kişinin geçim teknesi bu fabrika...

Ancak İtalyan mahkemesi, geçen ay çevreye saçtığı toksik madde ve dumanla halkı zehirlediği, yüzlerce kişinin ölümüne sebep olduğu gerekçesiyle, fabrikanın bazı ünitelerinin kapatılmasına karar verdi.

Sendikalar ve hükümet bu karara karşı çıkarken, yerel halk ile Yeşiller Partisi ise, mahkeme kararının hayata geçirilmesi için mücadele veriyor.

Taranto halkı, bu ay başından beri fabrikanın kapatılması için gösteriler düzenliyor.

Düzenlenen son gösteride, fabrikanın bacalarının halka ölüm dağıttığı belirtilerek, hükümetten mahkeme kararına uyması istendi.

Hükümet yetkilileri ise, gelecek ay fabrikada çevre kirliliğini önlemek için alınacak önlemler konusunda bir kararname hazırlayacaklarını duyurdu.

Hükümetin, kapatma kararını temyiz için Yüksek Mahkeme'ye başvuracağı da bildirildi.

İtalyan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, bölgede kanserden ölüm oranları, ülke ortalamasının yüzde 15 üzerinde... Akciğer kanserinde bu oran yüzde 30'a çıkıyor. Son 13 yılda fabrikadan çıkan zehirli duman tabakası yüzünden, 400'den fazla kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.