İtalya’da Avrupa Parlamentosu seçimlerinden geniş tabanlı hükümetin en büyük ortağı Demokratik Parti (PD) zaferle çıktı. Başbakan Matteo Renzi’nin partisi seçimlerde kendi rekorunu kırdı ve yüzde 40 oy alarak en yakın rakibi olarak gözüken 5 Yıldız Hareketi’ni (Movimento 5 Stelle) neredeyse ikiye katladı.
Senato’dan azledilen, ev hapsi ve zorunlu sosyal hizmet görevleri ile yükümlü eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin partisi Forza İtalia ise yüzde 15 ile seçimlerden üçüncü parti olarak çıktı. Silvio Berlusconi’nin eski hükümet ortağı ayrılıkçı ve Avrupa Birliği karşıtı Kuzey Ligi Partisi (Lega Nord) ise yüzde 6,2 oy alarak seçimlerden 4. parti olarak çıktı.
Hükümet ortağı ve Berlusconi’nin eski sağ kolu İçişleri Bakanı Angelino Alfano’nun Yeni Merkez Sağ Partisi (Nuovo Centro Destra) ise yüzde 4,38 oy alarak Avrupa Parlamentosu’nda 3 sandalye kazandı.
İtalya’da seçmenlerin yaklaşık yüzde 60’ı sandığa giderek Belçika, Lüksemburg ve Malta’dan sonra Avrupa’da en yüksek katılım oranına eriştiler. Seçim sonuçlarını değerlendiren Başbakan Matteo Renzi, “Artık reformları gerçekleştirmek için hiçbir mazeretimiz yok” dedi ve erken seçim olmayacağını belirterek 2018 yılındaki seçimlere kadar hükümetin devam edeceğinin altını çizdi. Matteo Renzi Parlamento dışından Başbakan seçilmiş ve bu nedenle siyası rakipleri tarafından halkın iradesini yansıtmamakla eleştiriliyordu. Matteo Renzi Başbakan olarak girdiği ilk seçimi kazanarak İtalyan halkında bir nevi güvenoyu almış oldu.
(İHA)