Brezilya, hayvan klonlamada dünyada ses getirecek bir adım atmaya hazırlanıyor. Brezilya hükümetinin desteğiyle ayrıntıları gizli tutularak yürütülen projede aralarında jaguarın da bulunduğu nesli tükenmekte olan 8 vahşi tür klonlanmaya çalışılıyor. Ülkenin en büyük hayvanat bahçesi Brasilia Zoo'nun hükümete bağlı Brezilya Tarım Araştırmaları Merkezi Embrapa ile birlikte yürüttüğü projede ikinci aşamaya geçildi.

420 GEN PLAZMASI TOPLANDI
İlk aşamada klonlanacak 8 hayvan türüne ait genetik materyaller, kan, sperm, hücre ve göbek kordonu formlarından toplandı. Bu işlem için ülkenin en önemli doğal koruma alanlarından biri olan Cerrado bölgesinde yaşayan vahşi hayvanlar seçildi. Toplanan 420 farklı gen plazması laboratuarda depolandı. Projenin iki yıl süren ilk aşamasında klonlamanın nasıl yapılacağı konusundaki test çalışmaları ise inek ve atlar üzerinde yapıldı.

İLK ÖNCE YELELİ KURT
Klonlanması planlanan 8 hayvan türü Ulaslararası Doğa Koruma Birliği'nin yayımladığı "Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar'ın Kırmızı Listesi"den seçildi. Güney Amerika'da yaşayan 'yeleli kurt' klonlanacak ilk tür olarak belirlendi. Klon listesine eklenen diğer 7 vahşi tür ise jaguar, siyah aslan maymunu, çalı köpeği, karıncayiyen, gri geyik, bizon ve kızıl rakun. Yasal prosedürün tamaml a n m a - sı sonrası 5 yıl içinde bitirilmesi planlanan projeyle ilgili etik tartışmalar ise sürüyor. Bir grup bilim insanı vahşi hayvanların klonlanması sırasında gen yapılarındaki uyumsuzluk nedeniyle ortaya çıkacak hataların var olan hayvan türleri açısından ciddi riskler yaratacağını söyleyerek projeye karşı çıkıyor. En büyük endişe hatalı klonlanan türün doğaya bırakılması doğadaki türdaşlarını yok etme tehlikesi. Hatta bazı teorisyenler bu tezi bir adım daha ileri götürerek insanlar için de ölüm tehlikesi yaratacak bilimkurgu filmlerini aratmayan senaryolar üretiyor. Biyolog Joao Onildo Marini Filho'ya göre inek ve at gibi bazı hayvanların üretilmesi projenin reklamı için işe yarayabilir. Ancak Jaguar gibi vahşi bir hayvanın klonlanmasındaki hata vahim sonuçlar çıkartabilir.

"DOĞAYA SALMA NİYETİMİZ YOK"
Bu konudaki kaygıları sorduğumuz proje danışmanı Carlos Frederico Martins "Bu projede hedef klonlamanın sonuçlarını görebilmek için hayvanları gözlem altında tutmak. Klonlama bir ayda da yapılabilir. Ama biz klonlanan hayvanı en az 5 yıl gözlemlemek istiyoruz. Hiçbir vahşi klonu doğaya salmak gibi bir niyetimiz yok. Bu klonların doğada nesilleri tükenmekte olan türdaşlarının varlığını riske atabileceği endişesi doğrudur. Ancak belirttiğim gibi amaç laboratuarda gözlemleme yapmaktır." diyor. Hafızalarında çok fazla Holywood filmi enstantenesi barındıran nesilden biri olarak "Ya kafesi kırıp, labaratuvardan kaçar, önüne geleni öldürürse o zaman en yapacaksınız" sorusu aklımıza geliyor. Ama bu soruyu sormayı erteleyerek önümüzdeki 5 yıl projedeki gelişmeleri takip etmek üzere habere şimdilik noktayı koyuyoruz.