Yunanistan'da, 17 Haziran seçiminde oyların yüzde 7'sini alarak parlamentoya girmeye hak kazanan ırkçı Altın Şafak (Hrisi Avgi) örgütü, sadece Yunan ırkından olan hastalara verilmek üzere kan bağışı kampanyası başlattı.

Kampanya ile ilgili örgüt tarafından yayımlanan afişte, bu amaçla Atina'da çeşitli hastanelerde kan bankaları oluşturulduğu, toplanacak kanların sadece ihtiyacı olan Yunanlılara verileceği belirtildi.

KAMPANYAYA BÜYÜK TEPKİ

Kampanya haberlerinin Yunan medyasında yer alması üzerine açıklama yapan Atina Sotiriya Hastanesi Müdürü Yannis Stefanu, hastanelerde bu şekilde bir ayırıma izin vermeyeceklerini belirterek, tepki gösterdi.

Stefanu, hastanede kan bağışıyla ilgili prosedürün tamamen uluslararası sağlık kurallarına göre uygulandığını vurgulayarak, toplanan kanların hiçbir ırk ayırımı yapılmaksızın ihtiyacı olan tüm hastalara verildiğini söyledi.

Yunanistan Hastane Doktorları Birliği (EİNAP) de medyada yer alan haberlerin doğru olup olmadığı konusunda yetkililerden kesin açıklama yapmalarını beklediğini, aksi halde hastanelerde kan bağışıyla ilgili insani ve kutsal mevzuatın korunması için yasal girişimde bulunacağını açıkladı.

Tepkiler üzerine açıklama yapan örgüt ise Sotiria hastanesinde başlatılan kan bağışı kampanyasının "normal" olarak sürdüğünü ve kampanyanın durdurulduğuna ilişkin haberlerin doğru olmadığını bildirdi.

"KANLARI SADECE İSTEDİĞİMİZE VERİRİZ"


Altın Şafak'ın internet sitesinde yer alan açıklamada, "Topladığımız bütün kanları sadece biz istediğimize veririz. Bu konudaki seçim, sadece Altın Şafakçıların değil, kanı veren herkesin hakkıdır" ifadesine yer verildi.

Altın Şafak daha önce de Atina'da sadece Yunanlılara verilmek üzere bir yardım kampanyasıdüzenlemişti. Örgüt üyeleri, Ano Liosia semtinde oluşturulan bir markette toplanan gıda ve yiyeceklerin sadece etnik köken itibarıyla Yunan olanlara dağıtıldığını açıklamıştı. (aa)