ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, BM Güvenlik Konseyi’nin, Suriye’nin kimyasal silahlarını yok etmek için harekete geçmeye hazır olması gerektiğini söyledi.Gelecek hafta düzenlenecek olan BM Genel Kurulu toplantısı öncesinde basının karşısına çıkarak Suriye hakkında açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, uluslararası toplumun Suriye’deki kimyasal silahların tamamıyla yok edilmesini barışçıl yollarla sağlayıp sağlayamayacağının bütün dünya tarafından dikkatle izlendiğini vurguladı.Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kimyasal silahların rejim tarafından kullanıldığını inkar etmesine atıfta bulunan Kerry, “Herkes kendi gerçeklerine sahip olabilecekmiş gibi davranmaya vaktimiz yok. Suriye’nin kimyasal silahlarıyla mücadele bir oyun değil. Bu son derece gerçek ve önemli bir konu” şeklinde konuştu.

Kerry, 21 Ağustos’ta gerçekleştirilen saldırının arkasında Suriye rejiminin olduğunun, BM tarafından sunulan “tanımlayıcı” bir rapor ile kanıtlandığını dile getirerek, Güvenlik Konseyi’nin bu konuda önümüzdeki hafta düzenlenecek toplantıda harekete geçmeye hazır olması gerektiğini ifade etti. Kerry, “Uluslararası toplumun ayağa kalkması ve Suriye’nin kimyasal silahlarının yok edilmesine yönelik uygulanabilir bir eylemin önemini en güçlü şekilde dile getirerek açıkça konuşması hayati önem taşıyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile Washington’da bir araya geldi. İki bakan görüşmede, Suriye ve Kuzey Kore konularını ele aldı.Toplantıda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, iki ulusun pek çok farklılıkları bulunduğunu ve iki ülke arasında uluslararası toplumun Suriye konusunda nasıl hareket etmesi üzerinde derin fikir ayrılıkları yaşandığını dile getirirken, Çin’in, Rusya-ABD ortaklığıyla ortaya çıkarılan siyasi çözüme verdiği desteği de hoş karşıladıklarını belirtti.

BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’ye ilişkin müzakerelerin devam ettiğinden bahseden Kerry, “Çin’in burada olumlu, yapıcı ve önemli bir rol üstlenmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.Kuzey Kore’nin nükleer programına da değinen Kerry, “Çin, Kuzey Kore’nin nükleer programıyla mücadelede ve ortak hedefimiz olan; Kore Yarımadası’nın barışçıl bir şekilde nükleerden arındırılmasında çok özel bir rol oynuyor” ifadelerini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise ülkesinin, Suriye’nin kimyasal silah programını sona erdirecek çerçeve anlaşmasını desteklediğini belirterek, “Suriye sorunu en nihayetinde siyasi yollarla çözülmesi gerekiyor. Çin tarafı bu yönde oynadığı olumlu ve yapıcı rolüne devam edecektir” dedi.

Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması konusunda ümitli olduğunu dile getiren Wang, “Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması ve Kuzey Doğu Asya’da barış ve istikrarın sağlanabilmesi, Çin ve ABD’nin ortak çıkarlarına hizmet etmektedir. Sayın Kerry ile Kore Yarımadası’nda 6’lı görüşmelerin yeniden başlatılması ve nükleer silahların yok edilmesi sürecinin hızlandırılması konusunda neler yapılabileceğini görüşmeyi dört gözle bekliyorum” diye konuştu.